İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi

Bu araştırmada 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin yeme davranışlarının ne düzeyde olduğunu ortaya çıkarmak ve öğrencilerin demografik özelliklerine göre yeme davranışları arasında farklılık olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Ankara İli Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ortaokullarda öğrenim gören 409 öğrenciden veri toplanmıştır. Verilerin toplanması sürecinde öğrencilerin demografik özelliklerini ortaya çıkarmak için 16 maddelik kişisel bilgi formu ve öğrencilerin yeme davranışlarını tespit etmek için yeme davranışları ölçeği kullanılmıştır. Kullanılan ölçek sağlıklı yeme davranış ve sağlık yeme davranışı olmak üzere iki alt faktörden oluşmaktadır. Her bir faktörde 29 madde olmak üzere ölçekte toplam 58 madde bulunmaktadır. Verilerin işlenmesi ve çözümlenmesi sürecinde SPSS-25 paket programı kullanılmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin boy ve kilolarından yola çıkılarak beden kitle indeksleri hesaplanmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerine göre ölçeğin alt faktörlerinden ve genelinden elde edilen puanlar arasındaki farklılıkların analizinde t-testi ve ANOVA istatistikleri kullanılmıştır. Öğrencilerin yeme davranışları incelendiğinde, sağlıklı yeme davranışlarının orta düzeyde, sağlıksız yeme davranışlarının kötü yani düşük olduğu ve genel olarak yeme davranışlarının orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf kademesi yükseldikçe sağlıklı yeme davranışlarının düştüğü ve sağlıksız yeme davranışlarının yükseldiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin günlük yemek yeme öğün sayıları üçün üstüne çıktığında sağlıksız yeme davranışlarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin anne eğitim kademesi arttıkça sağlıklı yeme davranışlarının arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak annesi çalışmayan öğrencilerin yeme davranışları, annesi çalışan öğrencilerin yeme davranışlarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler arasında iştahsız olanların sağlıklı yeme davranışları iştahlı ve normal iştahlı olan öğrencilerin yeme davranışlarına göre daha düşüktür. In this study, it is aimed to determine at what level the eating behaviors of students at 5th, 6th, 7th and 8th grades of secondary schools and find whether there is a difference between the demographic characteristics of students and their eating behaviors. Within the scope of the study the data were obtained from 409 students at the secondary schools belonging to Etimesgut District Directorate of National Education. The 16-item personal information form revealing demographic characteristics of students and the scale of eating behaviors indicating their eating behaviors were used during the process of data collection. The scale is composed of two sub factors which are healthy eating behavior and unhealthy eating behavior. In each factor, there are 29 items, and 58 items in total. The data were processed and analyzed through SPSS 25.0 statistical package program. At the same time, the body mass index of students was calculated on the basis of students' length and weight. The difference between the points obtained from the sub factors and overall of the scale in accordance with students' demographic characteristics were analyzed by t-test and ANOVA. When the eating behaviors of students were analyzed, it was found that their healthy eating behaviors are at moderate level, unhealthy eating behaviors are at low level, and their overall eating behaviors are at moderate level. As their grades at secondary schools increase, their healthy eating behavior decreases and unhealthy eating behavior increases. When the number of daily meals is above three, unhealthy eating behaviors is seen to increase. As the education level of students' mother increases, their healthy eating behaviors increases. In a general sense, the eating behaviors of students whose mother work are found to be higher than the eating behaviors of students whose mother does not work. The healthy eating behaviors of students who are in appetent are lower than the eating behaviors of students who are appetent and moderately appetent. The unhealthy eating behaviors of students who are appetent are seen to be higher.

Erişime Açık
Görüntülenme
6
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
19 Nisan 2024 14:25
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi
Yayın Türü
(dc.type)
Diğer
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
GÜN, Fadime
Atıf Dizini
(dc.source.database)
Diğer
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Ortaokul Öğrencisi
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Secondary School Students
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Eating Habit
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Eating Behavior
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Unhealthy Eating
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Healthy Eating
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Beslenme Alışkanlığı
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Yeme Davranış
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Sağlıksız Yeme
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Sağlıklı Yeme
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
ÜNÜSAN, Nurhan
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2020
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2020-07-22T11:08:14Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2020-07-22T11:08:14Z
Tez Türü
(dc.type.thesis)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
Bu araştırmada 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin yeme davranışlarının ne düzeyde olduğunu ortaya çıkarmak ve öğrencilerin demografik özelliklerine göre yeme davranışları arasında farklılık olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Ankara İli Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ortaokullarda öğrenim gören 409 öğrenciden veri toplanmıştır. Verilerin toplanması sürecinde öğrencilerin demografik özelliklerini ortaya çıkarmak için 16 maddelik kişisel bilgi formu ve öğrencilerin yeme davranışlarını tespit etmek için yeme davranışları ölçeği kullanılmıştır. Kullanılan ölçek sağlıklı yeme davranış ve sağlık yeme davranışı olmak üzere iki alt faktörden oluşmaktadır. Her bir faktörde 29 madde olmak üzere ölçekte toplam 58 madde bulunmaktadır. Verilerin işlenmesi ve çözümlenmesi sürecinde SPSS-25 paket programı kullanılmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin boy ve kilolarından yola çıkılarak beden kitle indeksleri hesaplanmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerine göre ölçeğin alt faktörlerinden ve genelinden elde edilen puanlar arasındaki farklılıkların analizinde t-testi ve ANOVA istatistikleri kullanılmıştır. Öğrencilerin yeme davranışları incelendiğinde, sağlıklı yeme davranışlarının orta düzeyde, sağlıksız yeme davranışlarının kötü yani düşük olduğu ve genel olarak yeme davranışlarının orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf kademesi yükseldikçe sağlıklı yeme davranışlarının düştüğü ve sağlıksız yeme davranışlarının yükseldiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin günlük yemek yeme öğün sayıları üçün üstüne çıktığında sağlıksız yeme davranışlarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin anne eğitim kademesi arttıkça sağlıklı yeme davranışlarının arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak annesi çalışmayan öğrencilerin yeme davranışları, annesi çalışan öğrencilerin yeme davranışlarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler arasında iştahsız olanların sağlıklı yeme davranışları iştahlı ve normal iştahlı olan öğrencilerin yeme davranışlarına göre daha düşüktür. In this study, it is aimed to determine at what level the eating behaviors of students at 5th, 6th, 7th and 8th grades of secondary schools and find whether there is a difference between the demographic characteristics of students and their eating behaviors. Within the scope of the study the data were obtained from 409 students at the secondary schools belonging to Etimesgut District Directorate of National Education. The 16-item personal information form revealing demographic characteristics of students and the scale of eating behaviors indicating their eating behaviors were used during the process of data collection. The scale is composed of two sub factors which are healthy eating behavior and unhealthy eating behavior. In each factor, there are 29 items, and 58 items in total. The data were processed and analyzed through SPSS 25.0 statistical package program. At the same time, the body mass index of students was calculated on the basis of students' length and weight. The difference between the points obtained from the sub factors and overall of the scale in accordance with students' demographic characteristics were analyzed by t-test and ANOVA. When the eating behaviors of students were analyzed, it was found that their healthy eating behaviors are at moderate level, unhealthy eating behaviors are at low level, and their overall eating behaviors are at moderate level. As their grades at secondary schools increase, their healthy eating behavior decreases and unhealthy eating behavior increases. When the number of daily meals is above three, unhealthy eating behaviors is seen to increase. As the education level of students' mother increases, their healthy eating behaviors increases. In a general sense, the eating behaviors of students whose mother work are found to be higher than the eating behaviors of students whose mother does not work. The healthy eating behaviors of students who are in appetent are lower than the eating behaviors of students who are appetent and moderately appetent. The unhealthy eating behaviors of students who are appetent are seen to be higher.
Alternatif Yayın Başlığı
(dc.title.alternative)
An Examination Of Eating Behaviors Of Students At Secondary Schools
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
http://hdl.handle.net/20.500.12498/1755
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms