Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 27 Adet 0.001 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Filtreler
Bulunan: 27 Adet 0.001 sn
BM Sürdürülebilir Kalkınma [1]
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Atıf Dizini [3]
Yayın Dili [3]
Erişime Açık

Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Matematik Eğitimi İçerikli Beslenme Eğitimi Verilmesinin Yeterli ve Dengeli Beslenme Bilgisine Etkisi

ŞENTURAN, Burcu | ÜNÜSAN, Nurhan | KESER, Muteber Gizem

Okul öncesi dönem bireyin fiziksel ve mental olarak geliştiği, ve etkilerinin ilerleyen her yaşta hissedilebileceği bir dönemdir. Bu yaşlarda kazandırılacak olan yeterli ve dengeli beslenme bilgisi çocuğun tüm yaşamında büyük önem arz etmekte ve ilerleyen yaşantısındaki beslenme tercihlerini şekillendirmektedir. Bu çalışmanın amacı; okul öncesi eğitimi almakta olan altı yaş grubu çocuklara verilen matematik destekli beslenme eğitiminin dengeli ve yeterli beslenme bilgisine olan etkisini saptamaktır. Bu kapsamda okuma - yazma , oyun , hareket ve Türkçe dil etkinliklerinden faydalanılarak ve çoc ...Daha fazlası

Erişime Açık

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunda Güncel Yaklaşımlar: Bilinçli Farkındalık ve Yeme Farkındalığı Uygulamaları

ERDOĞAN, Pınar | ÜNÜSAN, Nurhan

Tıkınırcasına yeme bozukluğu, obezite ile güçlü bir şekilde ilişkilidir ve obez bireylerde en sık karşılaşılan yeme bozukluklarından biridir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu; telafi edici davranışlar olmaksızın, tekrarlayan aşırı yeme epizodları ile karakterize bir bozukluktur. Aynı zamanda; depresyon, düşük benlik saygısı ve dürtüsellik gibi çeşitli yeme bozukluğu semptomları ile de ilişkilendirilmektedir. Bu yeme bozukluğunun tedavisinde; bilişsel davranışçı terapi, davranışçı vücut ağırlık kaybı terapisi ve kişilerarası ilişkiler terapisi gibi yaklaşımlar kullanılmaktadır. Son yıllarda, üçüncü ...Daha fazlası

Erişime Açık

University students’ meal experience at the dining hall

ÜNÜSAN, Nurhan

Objective: The objectives of the study were If BMI is a statistically significant predictor of detailed nutrition facts on menu labels, and to compare and describe the level of satisfaction of the university students’ meal experience on meals, preparation, value, service and ambience both in 2016 and 2017. Material and Meth-od: The study was carried out in a fully operational dining hall where students book, dine and pay for meals at a foundation University in Konya, Turkey. Both in 2016 and 2017 the level of satisfaction of the University students’ meal experience was measured. In 2017, both ...Daha fazlası

Erişime Açık

Çoklu Zeka Kuramına Dayalı Beslenme Eğitiminin Okul Öncesi Eğitim Kurumuna Devam Eden 60-72 Ay Grubundaki Çocukların Beslenme Alışkanlıklarına Etkisinin İncelenmesi

ÜNÜSAN, Nurhan | EROL, Fatma Zehra | KESER, Muteber Gizem

AMAÇ: Okul öncesi dönem, sağlıklı beslenmenin temelinin oluştuğu, büyük önem arz eden bir dönemdir. Çocukluktan başlayan doğru ve bilinçli beslenme eğitimi ile daha sağlıklı bir yaşam mümkündür ve bunun için beslenme eğitiminin, okul öncesi dönemden başlayarak, örgün eğitimin tüm basamaklarında sürdürülmesi şarttır. Çocuklarda davranış değişikliği yaratabilmek için hazırlanacak eğitim programlarında, çocukların ilgi ve ihtiyaçları, onların eğilim ve yeteneklerini ortaya çıkaracak öğretme-öğrenme sürecinin planlanıp uygulanması önemlidir. Bu araştırmanın amacı, çoklu zekâ kuramına dayalı beslen ...Daha fazlası

Erişime Açık

University Health Sciences Students’ Perceptions about Environmental Education and Food Carbon Footprint in Turkey

ÜNÜSAN, Nurhan

As environmental issues are growing in the world, there is an urgency for environmental education. Health care itself has been shown to contribute to climate change. In particular, hospitals are highly energy intensive, consume large amounts of resources, and produce a large amount of waste. Personal health benefits arise from more frequent exercise, reduced obesity, the consumption of more plant-based foods. Such personal benefits cause reduced car use, fewer methane-producing ruminants, and fewer hospital admissions from chronic ill health. The purpose of this study is to explore the health ...Daha fazlası

Erişime Açık

Fonksiyonel Bir Besin Olarak Nar

ALAÇIK DEVELİOĞLU, İrem | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan

Punicacae ailesinin bir üyesi olan nar, Punica granatum L., tıpkı diğer pek çok bitki gibi antik çağdan günümüze kadar ulaşan, tıbbi amaçlı olarak kullanıldığı bilinen, yenilebilir bir meyvedir. Narın kökleri, çiçeği, meyvesi, kabuğu, aril (çekirdek) ve diğer kısımları sağlık sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Bu güncel çalışmanın amacı geçmişten günümüze fonksiyonel besin olarak tüketilebilen narın sağlığa olan etkilerinin farklı alt başlıklarda değerlendirilmesidir. Nar ve yan ürünleri anti-bakteriyel, anti-oksidan, anti-kanser, antiobezite, anti-nörodejeneratif, anti-aterosklerotik, ...Daha fazlası

Erişime Açık

Pandeminin Üniversite Öğrencilerinin Uyku ve Yeme Alışkanlıkları ile Psikolojik İyi Oluşlarına Etkisi

TÜRK DÜDÜKCÜ, Figen | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan

Giriş: Bu çalışma, halen devam etmekte olan pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin beslenme ve uyku düzeninin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma Türkiye'nin Orta Anadolu şehirlerinden biri olan Konya'da yürütülmüştür. Çalışmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya’da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören sekiz bin lisans ve önlisans öğrencisidir. Bu öğrencilerden gönüllü olarak 604 öğrenci çalışmaya katılımayı kabul etmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, bes ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gebe Kadınların Bitkisel Ürün Tüketim ve Sıklığının Değerlendirilmesi

KESER, Muteber Gizem | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe | ÜNÜSAN, Nurhan

AMAÇ: Gebelik döneminde bireyler, çeşitli sebeplerle bitkisel ürünlerden, bitki çaylarına yönelebilmektedir. Çalışmamızın amacı gebelerde, gebelik süresince tüketilen bitkisel ürün türü ve sıklığını saptamaktır. YÖNTEM: Örneklem Konya’da, bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine 2017 Şubat ayında başvuran 120 gebeden oluşmuştur. Çalışmada gönüllülük esas alınarak katılımcılara anket uygulanmıştır. Form, gebelerin demografik verileriyle bitkisel ürün tüketim düzeylerini ölçen 9 sorudan oluşmuştur. Veriler SPSS 15.0 programıyla analiz edilerek, değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gebe Kadınların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması

KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe

AMAÇ: Gebelik, doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Amacımız; bir kamu hastanesine başvuran gebelerin beslenme alışkanlıkları ve bu özel dönemdeki beslenme bilgi düzeylerini değerlendirmektir. YÖNTEM: Konya ilinde bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran 120 gebe, örneklemimizi oluşturmuştur. Veriler 2017 yılı Şubat ayı içerisinde toplanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış olup anket formu uygulanmıştır. Anket formu, gebelerin demografik verileri ve beslenme bilgi düzeylerini saptamak amacıyla hazırlanan 34 adet önermeden oluşmuştur. Elde edilen veriler SPS ...Daha fazlası

Erişime Açık

Aflatoxins

ÜNÜSAN, Nurhan | ÜNÜSAN, Çağatay

Posing the greatest risk to human and animal health, mycotoxin is a biologically active and toxic agent found in food and feed. Although more than 400 mycotoxins have been known, most studies have focused on aflatoxins because of food safety and economic losses (Ünüsan, 2019). Different environmental conditions such as availability of nutrients, temperature, water activity, and presence of fungicides aflatoxin development (Tola and Kebede, 2016). Aflatoxins are structurally related carcinogenic, mutagenic, and toxic naturally occurring bis furanocoumarin compounds that contaminate food and agr ...Daha fazlası

Erişime Açık

Plant-Based Diets And Sleep

KESER, Muteber Gizem | ALAÇIK DEVELİOĞLU, İrem | ÜNÜSAN, Nurhan

A plant-based diet is a dietary model in which individuals completely or partially eliminate animal-derived foods because of some ethical issues, health problems, psychological or personal reasons. Although this diet model is thought to be effective in protecting against some non-communicable diseases such as diabetes, obesity, , cardiovascular diseases and hypertension, long-term implementation of the one of the plant-based diets for example, vegan diet model, can lead to deficiencies in various macro and micronutrients such as zinc, Fe+2, B12 and vitamin D. Sleep is a majör regulators of cir ...Daha fazlası

Erişime Açık

School Psychological Counselors And Their Nutritional Knowledge

ÜNÜSAN, Nurhan

The literature indicates there is a bidirectional relationship between nutrition and psychological health. The purpose of the research is to explore attitudes, perceived barriers and nutrition knowledge of preservice psychological counsellors and psychological counsellors who worked at schools. This study used a cross-sectional survey design because it is an optimal way to gather opinions and behavioural information from a population. Descriptive statistics, such as frequency and percentage analyses were used to present the demographic information of the participants. The results showed female ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms