Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 28 Adet 0.001 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Filtreler
Bulunan: 28 Adet 0.001 sn
BM Sürdürülebilir Kalkınma [1]
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Atıf Dizini [3]
Yayın Dili [3]
Erişime Açık

Fonksiyonel Bir Besin Olarak Nar

ALAÇIK DEVELİOĞLU, İrem | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan

Punicacae ailesinin bir üyesi olan nar, Punica granatum L., tıpkı diğer pek çok bitki gibi antik çağdan günümüze kadar ulaşan, tıbbi amaçlı olarak kullanıldığı bilinen, yenilebilir bir meyvedir. Narın kökleri, çiçeği, meyvesi, kabuğu, aril (çekirdek) ve diğer kısımları sağlık sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Bu güncel çalışmanın amacı geçmişten günümüze fonksiyonel besin olarak tüketilebilen narın sağlığa olan etkilerinin farklı alt başlıklarda değerlendirilmesidir. Nar ve yan ürünleri anti-bakteriyel, anti-oksidan, anti-kanser, antiobezite, anti-nörodejeneratif, anti-aterosklerotik, ...Daha fazlası

Erişime Açık

Systematic review of mycotoxins in food and feeds in Turkey

ÜNÜSAN, Nurhan

Mycotoxins are toxic natural contaminants of food and feeds and are produced by various fungi fromAspergillus,Alternaria,Fusarium, andPenicilliumgenera. Molds and their toxins have attracted much attention worldwide dueto the important economic losses related to their effects on human health and domestic and international trade.Although more than 400 mycotoxins have been identified, most studies have focused on aflatoxins, ochratoxin A,fusarium toxins, zearalenone, patulin, and trichothecenes owing to their relationships with food safety andeconomic losses. In Turkey, the dramatic variations i ...Daha fazlası

Erişime Açık

Selenium Content of Turkish Foods: A Twenty-Year Review

ÜNÜSAN, Nurhan

Selenium is a nutritionally essential trace element majorly obtained from food. The bioavailability of selenium to the food chain depends on soil organic-matter content, pH, and selenium speciation, presence of ions that complex with selenium and food-processing. Selenium is a constituent of more than two dozen selenoproteins that have a pleiotropic effect ranging from DNA synthesis to antiinflammatory and antioxidant effects. This aimed to highlight the degree of variation of selenium in Turkish foods. High amounts of selenium were found in pistachio (54.57 µg/g), walnut (30.77 µg/g), fish (2 ...Daha fazlası

Erişime Açık

A Study on Behavioral Pediatric Feeding Status: Maternal Opinions

ÜNÜSAN, Nurhan

Aim: This research aimed to examine behavioral feeding status in children aged 6-8 according to maternal opinions. The research investigated if Behavioral Pediatrics Feeding Assessment Scale (BPFAS) overall score differed significantly by family structure, mother’s history of nutrition education and child’s history of health problems and medication use. Materials and methods: The population was Kocaeli province, while the sample comprised 245 children and their mothers selected with convenience sampling from primary schools in Kocaeli Turkey. Data analysis: The study data were gathered with a ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms