- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır. - İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
ÜNÜVAR, Bayram Sönmez | GERÇEK, Hasan | TORLAK, Mustafa Savaş
Amaç: Araştırma uzaktan eğitim alan üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanları ve günlük internet kullanım süreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışmamıza katılan bireylerin demografik bilgileri, günlük internet kullanım süreleri, eğitim aldıkları kurum, uzaktan eğitime ulaşma şekilleri hakkında veriler toplandı. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ile ilgili verilerini toplamak için “Beslenme Alışkanlıkları İndeksi”, fiziksel aktivitelerini değerlendirmede “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu” kullanıldı ...Daha fazlası
GERÇEK, Hasan | TORLAK, Mustafa Savaş | ÜNÜVAR, Bayram Sönmez
Amaç: Araştırma uzaktan eğitim alan üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanları ve günlük internet kullanım süreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışmamıza katılan bireylerin demografik bilgileri, günlük internet kullanım süreleri, eğitim aldıkları kurum, uzaktan eğitime ulaşma şekilleri hakkında veriler toplandı. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ile ilgili verilerini toplamak için “Beslenme Alışkanlıkları İndeksi”, fiziksel aktivitelerini değerlendirmede “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu” kullanıldı ...Daha fazlası
Beslenme; yaşamı sürdürebilmek, sağlığı korumak, büyüme ve gelişmenin sağlanması için besinlerin vücudumuza alınması ve bunların vücudumuzda değerlendirilmesi işlemidir. Beslenme yeterli ve dengeli olmadığı zaman vücudumuzda birçok hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalıklardan biri olan Obezite; vücuda alınan besinlerin fazlalığı ya da alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ile beden kitle indeksinin 30 üzerinde olması durumudur.Obezite; tüm dünyada fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan önemli bir sorun haline gelmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite prevalansı, buna b ...Daha fazlası
TÜRK DÜDÜKCÜ, Figen | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan
Giriş: Bu çalışma, halen devam etmekte olan pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin beslenme ve uyku düzeninin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma Türkiye'nin Orta Anadolu şehirlerinden biri olan Konya'da yürütülmüştür. Çalışmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya’da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören sekiz bin lisans ve önlisans öğrencisidir. Bu öğrencilerden gönüllü olarak 604 öğrenci çalışmaya katılımayı kabul etmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, bes ...Daha fazlası
AMAÇ: Gebelik, doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Amacımız; bir kamu hastanesine başvuran gebelerin beslenme alışkanlıkları ve bu özel dönemdeki beslenme bilgi düzeylerini değerlendirmektir. YÖNTEM: Konya ilinde bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran 120 gebe, örneklemimizi oluşturmuştur. Veriler 2017 yılı Şubat ayı içerisinde toplanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış olup anket formu uygulanmıştır. Anket formu, gebelerin demografik verileri ve beslenme bilgi düzeylerini saptamak amacıyla hazırlanan 34 adet önermeden oluşmuştur. Elde edilen veriler SPS ...Daha fazlası
Bu çalışma, sağlıklı beslenme ve beden memnuniyetinin ailede evlilik kalitesi ile ilişkisinin incelenmesi üzerine yürütülmüştür. Sağlıklı beslenme hem sağlığın hem de vücut şeklinin korunması açısından en önemli konulardan bir tanesidir. Yeterli ve dengeli beslenme doğum öncesi dönemde, bebeklikte, çocuklukta, ergenlikte, yetişkinlik ve yaşlılıkta, yaşamın her döneminde, sağlığın devamlılığı ve korunmasında, hastalıklardan korunma ve tedavisinde büyük rol oynamakta; ideal vücut şekline sahip olmak açısından büyük önem taşımaktadır. Beden memnuniyeti bireylerin kişiler arası ilişkilerinde; vücu ...Daha fazlası
Bireylerin yeme davranışları üzerine birçok faktör etkili olmaktadır. Bunlardan bazıları da bireylerin duygu durumları ve kaygı düzeyleridir. Bireylerin kaygı seviyesindeki değişim beslenme alışkanlıklarını da etkilemektedir. Bu çalışmada; 18-55 yaş aralığındaki bireylerin kaygı düzeylerinin duygusal yeme davranışları üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacına uygunluğunu belirlemek için bireylerin cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi ve medeni durumu gibi çeşitli değişkenler kullanılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan örneklem, betimlemeye dayalı tarama modeli kullanılarak Ankara ilinde ya ...Daha fazlası
Okul öncesi dönemde çocukların sosyal ve duygusal gelişiminde ebeveynlerin tutumu çok önemlidir. Ebeveyn ile çocuğun kurduğu duygusal bağ, yaşam boyu devam etmektedir. Aynı zamanda ebeveyn, çocuğun beslenme gibi alışkanlıklarının gelişmesini de etkiler. Bu araştırmada amaç; okul öncesi dönemde çocuğu olan babaların beslenmeyle ilgili tutumlarının güvenli bağlanmaya etkisini incelemektir. Nicel bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubu, basit rastgele örneklem ilkelerine uygun olarak belirlenmiştir. Okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören çocukların babaları, ...Daha fazlası
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre açlık, besinden yoksun kalmış insanı ya da hayvanı yiyecek aramaya yönelten ve besin alındıktan sonra kaybolan duyumların tümüdür. Fizyolojik olarak zorlu bir yemek yeme ihtiyacıdır. Açlıkta yetersiz bir beslenme söz konusudur. Ancak bu yetersizlik, kişinin normal koşullardaki günLük faaliyetlerini yerine getirmesine, büyüme çağındakiler için normal büyümesine ve yara iyileşmesine engel olacak veya bu hususları geciktirecek boyuttadır. “Beslenme” ise vücut için gerekli olan besin maddelerinin alımı yani organizmaya sokulması ve o ...Daha fazlası
AMAÇ: Ülseratif kolit (ÜK), kolon mukozasında gelişen kronik inflamatuvar gastrointestinal sistem hastalığıdır. Bağırsak dokusundaki inflamatuar cevabın bozulması, ÜK hastalığına yol açar. Egzersizin sebep olduğu anti-inflamatuar etki yoluyla kronik hastalıkların önlenebildiği veya etkisinin azaltılabildiği bilinmektedir. Buna karşın, egzersizin ÜK hastalığında muhtemel koruyucu etkisi ile farklı diyet alışkanlıklarının ÜK oluşumuna etkileri konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada yüksek yağlı, proteinli ve karbonhidratlı diyetlerle birlikte yüzme egzersizinin ÜK gelişimi üzerine ...Daha fazlası
Bu araştırma, otizmli çocuğa sahip ailelerin beslenme yaklaşımlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda çalışmada, ebeveynlerin ve otizmli çocuklarının hastalıklarına ilişkin bazı sağlık bilgileri, besin tüketim sıklık ve miktarları ile davranışsal pediatrik beslenme düzeyleri incelenmiş ve bu değişkenlerin bireylerin sosyo-demografik özelliklerine farklılaşıp farklılaşmadığına yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışma nicel araştırma yöntemleri kullanılarak, 75 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket uygulaması ile toplanmıştır. Araştırmada elde edile ...Daha fazlası
Bugün ülkemizde ve tüm dünya’ da salgın hastalık tanımıyla ele alınan, heterojen bir hastalık olan diyabetin en bilinen ve en sık görülen formu tip 2 diyabettir (1). Uluslararası Diyabet Vakfı (IDF) verilerine göre; 2017 yılında tüm dünya’ da 425 milyon diyabetli birey bulunurken 2045 yılında bu sayının 629 milyon kişiye ulaşacağı öngörülmektedir (2). Etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olduğu düşünülen tip 2 diyabetin tedavisinin birinci basamağında sağlıklı beslenme ve/veya yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi ve egzersiz önerilerinin devamlılığı ön plana çıkmaktadır. Tip 2 diya ...Daha fazlası
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.