Covid-19 Pandemi Döneminde Gıda Tedarik Zincirinde Dayanıklılığı Etkileyen Engeller

Günümüzün en büyük problemi olarak ortaya çıkan Covid-19 pandemisinin insan sağlığı ve işletmeler üzerindeki etkisi oldukça dikkat çekmektedir. Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de Covid-19 krizinin etkileri olduğu düşünülmektedir. Dolayısı ile Covid-19 pandemisi üretim sistemlerini tehdit etmiş ve hükümetler, gıda sistemlerini daha sürdürülebilir ve dayanıklı hale getirmek için farklı tarımsal gıda politikalarını değerlendirmek ve düzenlemek zorunda kalmışlardır. Bu çalışmadaki amacımız, Covid-19 pandemi döneminde gıda tedarik zincirinde dayanıklılığın önündeki dayanıklılığın önündeki engeller üzerine araştırma yapılmış ve belirlenen engellerin önceliklendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmamızda öncelikli olarak kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve gıda tedarik zincirinde dayanıklılık ile ilgili karşılaşılan engeller konusunda uzman görüşlerine başvurularak görüşmeler sağlanmıştır. Daha sonra uzmanlardan gelen cevaplar doğrultusunda literatür taraması sonucunda tespit edilen engeller daraltılmıştır. Ardından beş uzman ile görüş sağlanarak Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (BAHP) kullanılarak engellerin önem düzeyi elde edilmiştir. Çalışmamızda gıda tedarik zincirinde dayanıklılığa ilişkin karşılaşılan engellerden 28 alt engel tanımlanmış ve dört ana başlıkta sınıflandırılmıştır. Bunlar ise; politik engeller, ekonomik engeller, sosyal engeller ve yönetimsel engeller olarak ayrılmıştır. AHP yöntemi ile engellerin önem düzeyleri elde edilerek, Covid-19 pandemi sürecinin gıda tedariği alanında tarımda üretim yapan çiftçilerin ürünlerini bu dönem içerisinde nasıl korudukları ve dayanıklılıklarını nasıl sağladıkları ile ilgili araştırma sonuçları verilmiştir.

Erişime Açık
Görüntülenme
6
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
2
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
09 Mayıs 2024 09:50
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Covid-19 Pandemi Döneminde Gıda Tedarik Zincirinde Dayanıklılığı Etkileyen Engeller
Yayın Türü
(dc.type)
Tez
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
GÜNEŞ, Nimet Nur
Atıf Dizini
(dc.source.database)
Diğer
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Dayanıklılık
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Gıda Tedarik Zinciri
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Çok Kriterli Karar Verme
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Engeller
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Riskler
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Tarım
Yayıncı
(dc.publisher)
KTO Karatay Üniversitesi
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
ÇALIK, Ahmet
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2023
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2023-08-29T13:54:28Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2023-08-29T13:54:28Z
Tez Türü
(dc.type.thesis)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
Günümüzün en büyük problemi olarak ortaya çıkan Covid-19 pandemisinin insan sağlığı ve işletmeler üzerindeki etkisi oldukça dikkat çekmektedir. Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de Covid-19 krizinin etkileri olduğu düşünülmektedir. Dolayısı ile Covid-19 pandemisi üretim sistemlerini tehdit etmiş ve hükümetler, gıda sistemlerini daha sürdürülebilir ve dayanıklı hale getirmek için farklı tarımsal gıda politikalarını değerlendirmek ve düzenlemek zorunda kalmışlardır. Bu çalışmadaki amacımız, Covid-19 pandemi döneminde gıda tedarik zincirinde dayanıklılığın önündeki dayanıklılığın önündeki engeller üzerine araştırma yapılmış ve belirlenen engellerin önceliklendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmamızda öncelikli olarak kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve gıda tedarik zincirinde dayanıklılık ile ilgili karşılaşılan engeller konusunda uzman görüşlerine başvurularak görüşmeler sağlanmıştır. Daha sonra uzmanlardan gelen cevaplar doğrultusunda literatür taraması sonucunda tespit edilen engeller daraltılmıştır. Ardından beş uzman ile görüş sağlanarak Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (BAHP) kullanılarak engellerin önem düzeyi elde edilmiştir. Çalışmamızda gıda tedarik zincirinde dayanıklılığa ilişkin karşılaşılan engellerden 28 alt engel tanımlanmış ve dört ana başlıkta sınıflandırılmıştır. Bunlar ise; politik engeller, ekonomik engeller, sosyal engeller ve yönetimsel engeller olarak ayrılmıştır. AHP yöntemi ile engellerin önem düzeyleri elde edilerek, Covid-19 pandemi sürecinin gıda tedariği alanında tarımda üretim yapan çiftçilerin ürünlerini bu dönem içerisinde nasıl korudukları ve dayanıklılıklarını nasıl sağladıkları ile ilgili araştırma sonuçları verilmiştir.
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
http://hdl.handle.net/20.500.12498/6028
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms