Show simple item record

dc.contributor.authorTorlak, Mustafa Savaş
dc.contributor.authorTorlak, Serap
dc.date.accessioned2019-07-03T11:42:17Z
dc.date.available2019-07-03T11:42:17Z
dc.date.issued2017-12-29
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12498/347
dc.description.abstractÖzet: Gece boyunca 8-10 saat süreyle aç kalmak çoğu insan için normaldir. Açlık, koordineli bir dizi metabolik değişiklik ile karakterizedir, endojen karbonhidratı koruyan ve enerji kaynağı olarak yağ kullanımını artıran bir durumdur. Endojen karbonhidrat kullanımı sınırlanırken, amino asitlerden, gliserolden ve keton cisimciklerinden glikoneojenez yoluyla karbonhidrat yapımı artış gösterir. Birçok kişi dini veya kültürel sebeplerden dolayı periyodik olarak aç kalmaktadır. Ramazan, İslam dininde 30 gün boyunca gündüz saatlerinde yiyecek ve içeceğin yasak olduğu bir açlık durumudur. Ramazan gibi aralıklı açlık durumunun, sedanter nüfusun genel beslenmesi ve fizyolojik cevapları üzerinde küçük bir etkisi bulunur. Gıda alımı gece ve sabaha yakın zamanda gerçekleşir. Vücut kitlesi genel olarak değişmez, toplam enerji alımı kabaca sabit kalır ve protein, karbonhidrat, yağ tüketiminde küçük değişiklikler görülür. Ancak uygun beslenme desteğinin eksikliği egzersize adaptasyonu azaltır ve yarışmalara hazırlık sürecini bozar. Ağır bir egzersiz sonrası iyileşme süreci gıda ve sıvı alımına bağlıdır. Bu derleme, açlık, Ramazan ayının egzersiz performansı üzerine etkilerini bilimsel veriler ışığında incelemeye çalışacaktır.en_US
dc.subjectaçlık, egzersiz, ramazanen_US
dc.titleAçlık, Ramazan Ayı ve Egzersizen_US
dc.typeArticleen_US
eperson.orcidid0000-0002-8084-6203en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record