Günümüzde artan nüfusa karşılık et ürün miktarlarının yetersiz kalışı ürün fiyatlarının artışına sebep olmaktadır. Bununla birlikte, daha ucuz ve düşük kaliteli farklı et türlerinin üreticiler tarafından karıştırılarak piyasaya sunulması giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, bazı et türlerinin karıştırılması insan sağlığını tehdit etmekte ve dini inançlara karşı olduğu için tüketiciler tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bunun engellenmesinde gıda kontrol laboratuarları önemli bir rol üstlenmiş ve birçok farklı metotlarla et türlerinin tespiti yapılabilmektedir. Fakat düşük maliyetli ve kesin sonuç odaklı yöntemlerin kullanılması tercih edilmelidir. Tüm kas dokularındaki proteinlerin gözlemlenmesi açısından avantajlı olan SDS-PAGE metodu bu amaçla kullanılabilen yöntemlerden biridir. Bu çalışmada bıldırcın, hindi, tavuk, balık, geyik, keçi, at, dana ve koyun etleri kullanılmıştır. Sonuç olarak hem farklı hayvanların protein profillerine dayanılarak tanımlanması hem de belirli oranlarda at eti karıştırılmış etlerin SDSPAGE yöntemiyle tespitinin mümkün olup olmayacağı ve bu metodun gıda kontrol laboratuarlarında kullanılabilirliği belirlenmiştir. Bu çalışma TÜBİTAK (2209-A) tarafından desteklenmiştir.
Eser Adı (dc.title) | Yenilebilir Farklı Hayvan Türlerinin Çiğ Et Protein Profillerinin SDS-PAGE Yöntemi ile Belirlenmesi ve Bazılarının At Eti Proteinleri ile Karşılaştırılması |
Yayın Türü (dc.type) | Sunum |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | ARSLAN, Emine |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | GÜLBAHÇE MUTLU, Elif |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | ÖZKUBAT, Buğra |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | ŞANLI, Nesibe |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | ÖZPARLAK, Haluk |
Atıf Dizini (dc.source.database) | Diğer |
Konu Başlıkları (dc.subject) | At Eti |
Konu Başlıkları (dc.subject) | SDS-PAGE |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Protein Profili |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Çiğ Et |
Yayıncı (dc.publisher) | Ulusal Zooloji Kongresi |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2015 |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2019-07-10T09:00:38Z |
Açık Erişim tarihi (dc.date.available) | 2019-07-10T09:00:38Z |
Özet (dc.description.abstract) | Günümüzde artan nüfusa karşılık et ürün miktarlarının yetersiz kalışı ürün fiyatlarının artışına sebep olmaktadır. Bununla birlikte, daha ucuz ve düşük kaliteli farklı et türlerinin üreticiler tarafından karıştırılarak piyasaya sunulması giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, bazı et türlerinin karıştırılması insan sağlığını tehdit etmekte ve dini inançlara karşı olduğu için tüketiciler tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bunun engellenmesinde gıda kontrol laboratuarları önemli bir rol üstlenmiş ve birçok farklı metotlarla et türlerinin tespiti yapılabilmektedir. Fakat düşük maliyetli ve kesin sonuç odaklı yöntemlerin kullanılması tercih edilmelidir. Tüm kas dokularındaki proteinlerin gözlemlenmesi açısından avantajlı olan SDS-PAGE metodu bu amaçla kullanılabilen yöntemlerden biridir. Bu çalışmada bıldırcın, hindi, tavuk, balık, geyik, keçi, at, dana ve koyun etleri kullanılmıştır. Sonuç olarak hem farklı hayvanların protein profillerine dayanılarak tanımlanması hem de belirli oranlarda at eti karıştırılmış etlerin SDSPAGE yöntemiyle tespitinin mümkün olup olmayacağı ve bu metodun gıda kontrol laboratuarlarında kullanılabilirliği belirlenmiştir. Bu çalışma TÜBİTAK (2209-A) tarafından desteklenmiştir. |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/20.500.12498/1085 |