Yenilebilir Farklı Hayvan Türlerinin Çiğ Et Protein Profillerinin SDS-PAGE Yöntemi ile Belirlenmesi ve Bazılarının At Eti Proteinleri ile Karşılaştırılması

Günümüzde artan nüfusa karşılık et ürün miktarlarının yetersiz kalışı ürün fiyatlarının artışına sebep olmaktadır. Bununla birlikte, daha ucuz ve düşük kaliteli farklı et türlerinin üreticiler tarafından karıştırılarak piyasaya sunulması giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, bazı et türlerinin karıştırılması insan sağlığını tehdit etmekte ve dini inançlara karşı olduğu için tüketiciler tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bunun engellenmesinde gıda kontrol laboratuarları önemli bir rol üstlenmiş ve birçok farklı metotlarla et türlerinin tespiti yapılabilmektedir. Fakat düşük maliyetli ve kesin sonuç odaklı yöntemlerin kullanılması tercih edilmelidir. Tüm kas dokularındaki proteinlerin gözlemlenmesi açısından avantajlı olan SDS-PAGE metodu bu amaçla kullanılabilen yöntemlerden biridir. Bu çalışmada bıldırcın, hindi, tavuk, balık, geyik, keçi, at, dana ve koyun etleri kullanılmıştır. Sonuç olarak hem farklı hayvanların protein profillerine dayanılarak tanımlanması hem de belirli oranlarda at eti karıştırılmış etlerin SDSPAGE yöntemiyle tespitinin mümkün olup olmayacağı ve bu metodun gıda kontrol laboratuarlarında kullanılabilirliği belirlenmiştir. Bu çalışma TÜBİTAK (2209-A) tarafından desteklenmiştir.

Erişime Açık
Görüntülenme
3
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
19 Nisan 2024 14:25
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Yenilebilir Farklı Hayvan Türlerinin Çiğ Et Protein Profillerinin SDS-PAGE Yöntemi ile Belirlenmesi ve Bazılarının At Eti Proteinleri ile Karşılaştırılması
Yayın Türü
(dc.type)
Sunum
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ARSLAN, Emine
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
GÜLBAHÇE MUTLU, Elif
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ÖZKUBAT, Buğra
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ŞANLI, Nesibe
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ÖZPARLAK, Haluk
Atıf Dizini
(dc.source.database)
Diğer
Konu Başlıkları
(dc.subject)
At Eti
Konu Başlıkları
(dc.subject)
SDS-PAGE
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Protein Profili
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Çiğ Et
Yayıncı
(dc.publisher)
Ulusal Zooloji Kongresi
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2015
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2019-07-10T09:00:38Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2019-07-10T09:00:38Z
Özet
(dc.description.abstract)
Günümüzde artan nüfusa karşılık et ürün miktarlarının yetersiz kalışı ürün fiyatlarının artışına sebep olmaktadır. Bununla birlikte, daha ucuz ve düşük kaliteli farklı et türlerinin üreticiler tarafından karıştırılarak piyasaya sunulması giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, bazı et türlerinin karıştırılması insan sağlığını tehdit etmekte ve dini inançlara karşı olduğu için tüketiciler tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bunun engellenmesinde gıda kontrol laboratuarları önemli bir rol üstlenmiş ve birçok farklı metotlarla et türlerinin tespiti yapılabilmektedir. Fakat düşük maliyetli ve kesin sonuç odaklı yöntemlerin kullanılması tercih edilmelidir. Tüm kas dokularındaki proteinlerin gözlemlenmesi açısından avantajlı olan SDS-PAGE metodu bu amaçla kullanılabilen yöntemlerden biridir. Bu çalışmada bıldırcın, hindi, tavuk, balık, geyik, keçi, at, dana ve koyun etleri kullanılmıştır. Sonuç olarak hem farklı hayvanların protein profillerine dayanılarak tanımlanması hem de belirli oranlarda at eti karıştırılmış etlerin SDSPAGE yöntemiyle tespitinin mümkün olup olmayacağı ve bu metodun gıda kontrol laboratuarlarında kullanılabilirliği belirlenmiştir. Bu çalışma TÜBİTAK (2209-A) tarafından desteklenmiştir.
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.12498/1085
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms