İz Sürme (Tracer) Yöntemi
Abstract
GİRİŞ
Nitel araştırmalarda kullanılan farklı yöntemlerle ilgili çalışmalar eski yıllara dayansa da bu yöntemlerin günümüz alan yazınında kullanımı son yıllarda artış göstermeye başlamıştır. Araştırma sorununun belirlenmesinde, konuya ilişkin verilerin elde edilmesi, analiz edilmesi ve sunumu süreçlerine kadar pek çok aşamada farklı yöntem ve tekniklerin tercih edildiği görülebilmektedir.
Özellikle sosyal bilimlerde, sosyal gerçekliğin keşfedilmesinde gözlemlemenin ve izlemenin yapılmasının araştırmacının bakış açısını geliştirici bir rol oynadığı ve dolayısıyla, okuyucuya keşfedilen sosyal gerçekliğin detayları hakkında bilgi sunmaya imkân tanıdığı görülebilmektedir.
Araştırma konusunun çerçevesinin tam olarak bilinemediği, içeriğine ilişkin paradigmanın belirsiz olduğu durumlarda araştırmacı için bu konunun birincil çalışma alanı olduğu uzmanlardan ya da bireylerden görüşlerin alınması değerli olabilecektir. Çalıştığı alanda ya da yaşadığı çevrede konuya ilişkin olarak birbirini tanıyan ya da doğrudan tanımayan ama bilen bireylere bu şekliye ulaşmak daha kolay ve sağlıklı olabilecektir. Bu şekliyle, bir olgunun tanımlanması ve keşfedilmesi noktasında geniş bir hareketlilik alanı sağlayan iz sürme çalışmalarına ait prosedürlerin bilinmesinin ve özellikle nitel verinin üretimi sırasında kullanılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..