Üniversite Öğrencilerinin Besin Etiketi Okuma Ve Helal Gıda İle İlgili Bilgi Düzeylerinin Saptanması

Günümüzde gıda sanayisinin gelişmesiyle, bireyler içeriklerini tam olarak bilmedikleri besinleri tüketmektedirler. Çalışmanın amacı; Konya ilinde bulunan bir üniversitedeki öğrencilerin besin etiketi okuma ve helal gıda ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. Örneklem, Konya’da bir üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden oluşmuş ve öğrencilerin bilgi düzeyini saptamaya yönelik anket uygulanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış, veriler SPSS 23.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Değerlendirmesinde Ki-Kare önemlilik testi (X2) kullanılmıştır. Araştırmadaki öğrencilerin %53.6’sı erkek %46.4’ü kadınlardan oluşmaktadır. Örneklemin yaş ortalaması, 21’dir. Katılımcıların %41.07’si sağlıkla ilişkili bölümlerde öğrenim görmektedir. Araştırma örnekleminin %12.5’i gıdayı ilk kez satın alırken besin etiketine hiç bakmadıklarını belirtmişlerdir. Besin etiketine baktığını belirtenlerin ise en çok içindekiler listesine (%65.2) baktıkları saptanmıştır. Besin değerleri panelinde hangi bölümlere bakıldığının sorgulandığı soruda ise, panele bakanların % 65.3’ü protein değerine baktıklarını ifade etmişlerdir. Örneklemin %64.3’ü yiyecek ambalajının ön yüzünde bulunan ‘bol lifli ve yağsız’ sağlık uyarılarının doğru olmadığını düşünmektedir. Besin değerleri tablosunun anlaşılır olup olmadığı sorulduğunda ise katılımcıların %50’si anlaşılır olmadığını düşündüklerini belirtmişlerdir. Helal gıda ile ilgili bilgi düzeyleri değerlendirildiğinde, öğrencilerin %94.6’sının helal gıdanın ne anlama geldiğini bildikleri, bunların %75.4’ünün helal gıdaların içeriğiyle ilgili bilgi sahibi oldukları saptanmıştır. Kefir gibi doğal fermentasyonla etanol oluşan içeceklerin tüketiminin helal açıdan uygunluğundan emin olmayanlar, örneklemin %60.7’sini oluşturmaktadır. Örneklemin çoğunluğunun besin etiketi okuma ve helal gıda konusunda bilinçli oldukları fakat özellikle günlük diyette sık tüketilen bazı besin grupları ile ilgili bilgi yetersizliği olduğu gözlenmiştir. Bireylerin bilgi seviyesini arttırmak için besin etiketlerinin daha açıklayıcı olması ve helal gıdanın ne olduğu ile ilgili eğitimler verilmesi gerekmektedir.

Erişime Açık
Görüntülenme
79
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
10 Ekim 2024 11:49
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Üniversite Öğrencilerinin Besin Etiketi Okuma Ve Helal Gıda İle İlgili Bilgi Düzeylerinin Saptanması
Özet
(dc.description.abstract)
Günümüzde gıda sanayisinin gelişmesiyle, bireyler içeriklerini tam olarak bilmedikleri besinleri tüketmektedirler. Çalışmanın amacı; Konya ilinde bulunan bir üniversitedeki öğrencilerin besin etiketi okuma ve helal gıda ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. Örneklem, Konya’da bir üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden oluşmuş ve öğrencilerin bilgi düzeyini saptamaya yönelik anket uygulanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış, veriler SPSS 23.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Değerlendirmesinde Ki-Kare önemlilik testi (X2) kullanılmıştır. Araştırmadaki öğrencilerin %53.6’sı erkek %46.4’ü kadınlardan oluşmaktadır. Örneklemin yaş ortalaması, 21’dir. Katılımcıların %41.07’si sağlıkla ilişkili bölümlerde öğrenim görmektedir. Araştırma örnekleminin %12.5’i gıdayı ilk kez satın alırken besin etiketine hiç bakmadıklarını belirtmişlerdir. Besin etiketine baktığını belirtenlerin ise en çok içindekiler listesine (%65.2) baktıkları saptanmıştır. Besin değerleri panelinde hangi bölümlere bakıldığının sorgulandığı soruda ise, panele bakanların % 65.3’ü protein değerine baktıklarını ifade etmişlerdir. Örneklemin %64.3’ü yiyecek ambalajının ön yüzünde bulunan ‘bol lifli ve yağsız’ sağlık uyarılarının doğru olmadığını düşünmektedir. Besin değerleri tablosunun anlaşılır olup olmadığı sorulduğunda ise katılımcıların %50’si anlaşılır olmadığını düşündüklerini belirtmişlerdir. Helal gıda ile ilgili bilgi düzeyleri değerlendirildiğinde, öğrencilerin %94.6’sının helal gıdanın ne anlama geldiğini bildikleri, bunların %75.4’ünün helal gıdaların içeriğiyle ilgili bilgi sahibi oldukları saptanmıştır. Kefir gibi doğal fermentasyonla etanol oluşan içeceklerin tüketiminin helal açıdan uygunluğundan emin olmayanlar, örneklemin %60.7’sini oluşturmaktadır. Örneklemin çoğunluğunun besin etiketi okuma ve helal gıda konusunda bilinçli oldukları fakat özellikle günlük diyette sık tüketilen bazı besin grupları ile ilgili bilgi yetersizliği olduğu gözlenmiştir. Bireylerin bilgi seviyesini arttırmak için besin etiketlerinin daha açıklayıcı olması ve helal gıdanın ne olduğu ile ilgili eğitimler verilmesi gerekmektedir.
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2017
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2019-07-11T08:18:56Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2019-07-11T08:18:56Z
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Helal Gıda
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Besin Etiketi
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Öğrenci
Alternatif Yayın Başlığı
(dc.title.alternative)
Determination of The Level Of Nutrition Label Reading and Knowledge About Halal Food of University Students
Yayın Türü
(dc.type)
Konferans Bildirisi
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
KESER, Muteber Gizem
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ÜNÜSAN, Nurhan
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ERDOĞAN, Pınar
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.12498/1280
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms