Beslenme ve Diyetetik
Recent Submissions
-
A comparison of haemogram parameters of patients with thyroid papillary cancer and nodular goiter in Van, Turkey
(2019-11-15)Objective: To compare the haemogram parameters of patients with thyroid papillary cancer and nodular goiter. Methods: The retrospective comparative study was conducted at Van Training and Research Regional Hospital, Van, ... -
A Study on Behavioral Pediatric Feeding Status: Maternal Opinions
(Progress in Nutrition, 2021)Aim: This research aimed to examine behavioral feeding status in children aged 6-8 according to maternal opinions. The research investigated if Behavioral Pediatrics Feeding Assessment Scale (BPFAS) overall score differed ... -
SCHOOL PSYCHOLOGICAL COUNSELORS AND THEIR NUTRITIONAL KNOWLEDGE
(European Journal of Education Studies, 2021)The literature indicates there is a bidirectional relationship between nutrition and psychological health. The purpose of the research is to explore attitudes, perceived barriers and nutrition ... -
Selenium Content of Turkish Foods: A Twenty-Year Review
(KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2021)Selenium is a nutritionally essential trace element majorly obtained from food. The bioavailability of selenium to the food chain depends on soil organic-matter content, pH, and selenium speciation, presence of ions that ... -
Asprosin and Effects on Glucose Metabolism
(Turkish Journal of Diabetes and Obesity, 2021)Adipokines secreted from adipose tissue, are bioactive substances and have kinds of functions on appetite, energy, lipid, carbohydrate metabolism, regulation of blood pressure, inflammation, etc. One of the adipokines is ... -
YETİŞKİN BİREYLERDE OBEZİTE, DEPRESYON VE DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ
(Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları, 2020-12)Amaç: Depresif semptomlar obezite ve duygusal yeme ile ilişkili olup, bireylerde vücut ağırlığı artışına sebep olabilmektedir. Çalışmamızın amacı, üniversitede öğrenim gören kadın bireylerin duygusal yeme davranışları, ... -
ESTETİK PERFORMANS SPORLARININ VUCUT AĞIRLIĞINA ETKİSİ
(Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları, 2020-12)Spor çok eski yıllardan itibaren hayatın içindedir. Mısır’da güreş sporunu tasvir eden örnekler bulunmuştur. Birçok spor dalı ve bu spor dallarında özelleşmiş sporcular vardır. Sporcuların, müsabaka sırasında spor performansı ... -
BALE DANSÇILARINDA BESLENME VE BESLENME DURUMUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
(Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları, 2020-12-30)Spor, tarihi eski yıllara dayanan ve pek çok fiziksel bileşeni içeren, otoritelerce kuralları belirlenmiş aktivitedir. Sporcuların sağlığının sürdürülmesi ve performanslarının gelişmesi ise beslenme ile yakından ilişkilidir. ... -
PROMOTING DIETARY BEHAVIOUR AND NUTRITION KNOWLEDGE AMONG FOURTH GRADERS: EVALUATION OF POWER POINT PRESENTATION AND TRADITIONAL LECTURE TYPES
(2017)Schools are an appropriate intervention site to develop knowledge, skills, and attitudes necessary for lifelong healthy eating behaviours and can make an important contribution to both short and long term disease prevention ... -
İnsülin Direnci Tanısı Almış Bireylerde Sigara Kullanımının Kan Parametreleri Üzerine Etkileri
(2017)AMAÇ: Sigara kullanımı dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir ve pek çok hastalık için risk faktörüdür. Amacımız insülin direncine sahip ve sigara kullanan bireylerde, sigara kullanımının bazı kan parametrelerine ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Uyku Kalitesi ve Beslenme Alışkanlıklarının Kan Profiline Etkisi
(2017)AMAÇ: Tüm diyabet vakalarının %85-90’ını oluşturan Tip 2 diyabet (T2DM), oldukça yaygındır. Bu kronik rahatsızlık, komplikasyonları ve tedavisinin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Amacımız, T2DM’li bireylerde ... -
Gebe Kadınların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması
(2017)AMAÇ: Gebelik, doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Amacımız; bir kamu hastanesine başvuran gebelerin beslenme alışkanlıkları ve bu özel dönemdeki beslenme bilgi düzeylerini değerlendirmektir. YÖNTEM: ... -
Üniversite Öğrencilerinin Beden Algılarının İncelenmesi
(2016)AMAÇ: Beden algısı, kişinin kendisini değerlendirmesi ve kendisi ile ilgili görüşüdür. Çalışmanın amacı; Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu üniversite öğrencilerinin beden kitle indeksi ... -
Üniversite Öğrencilerinin Probiyotik Süt Ürünleri Tüketimlerinin Değerlendirilmesi
(2016)Amaç: Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında konakçının sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin, probiyotik süt ürünleri tüketimini saptamaktır. ... -
Çoklu Zeka Kuramına Dayalı Beslenme Eğitiminin Okul Öncesi Eğitim Kurumuna Devam Eden 60-72 Ay Grubundaki Çocukların Beslenme Alışkanlıklarına Etkisinin İncelenmesi
(2018)AMAÇ: Okul öncesi dönem, sağlıklı beslenmenin temelinin oluştuğu, önemli bir dönemdir. Bu araştırmanın amacı, çoklu zekâ kuramına dayalı beslenme eğitiminin okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 ay grubu çocukların ... -
Üniversite Öğrencilerinin Probiyotik Süt Ürünleri Tüketimlerinin Değerlendirilmesi
(2016)Amaç: Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında konakçının sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin, probiyotik süt ürünleri tüketimini saptamaktır. ... -
Üniversite Öğrencilerinin Besin Etiketi Okuma Ve Helal Gıda İle İlgili Bilgi Düzeylerinin Saptanması
(2017)Günümüzde gıda sanayisinin gelişmesiyle, bireyler içeriklerini tam olarak bilmedikleri besinleri tüketmektedirler. Çalışmanın amacı; Konya ilinde bulunan bir üniversitedeki öğrencilerin besin etiketi okuma ve helal gıda ... -
Üniversite Öğrencilerinin Beden Algılarının İncelenmesi
(2016)AMAÇ: Beden algısı, kişinin kendisini değerlendirmesi ve kendisi ile ilgili görüşüdür. Çalışmanın amacı; Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu üniversite öğrencilerinin beden kitle indeksi ... -
Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Matematik Eğitimi İçerikli Beslenme Eğitimi Verilmesinin Yeterli ve Dengeli Beslenme Bilgisine Etkisi
(2018)Okul öncesi dönem bireyin fiziksel ve mental olarak geliştiği, ve etkilerinin ilerleyen her yaşta hissedilebileceği bir dönemdir. Bu yaşlarda kazandırılacak olan yeterli ve dengeli beslenme bilgisi çocuğun tüm yaşamında ... -
Gebe Kadınların Bitkisel Ürün Tüketim ve Sıklığının Değerlendirilmesi
(2017)AMAÇ: Gebelik döneminde bireyler, çeşitli sebeplerle bitkisel ürünlerden, bitki çaylarına yönelebilmektedir. Çalışmamızın amacı gebelerde, gebelik süresince tüketilen bitkisel ürün türü ve sıklığını saptamaktır. YÖNTEM: ...