Selenium Content of Turkish Foods: A Twenty-Year Review

Selenium is a nutritionally essential trace element majorly obtained from food. The bioavailability of selenium to the food chain depends on soil organic-matter content, pH, and selenium speciation, presence of ions that complex with selenium and food-processing. Selenium is a constituent of more than two dozen selenoproteins that have a pleiotropic effect ranging from DNA synthesis to antiinflammatory and antioxidant effects. This aimed to highlight the degree of variation of selenium in Turkish foods. High amounts of selenium were found in pistachio (54.57 µg/g), walnut (30.77 µg/g), fish (25.5 µg/g) and meat (16 µg/g). Bioavailability of selenium is dependent on food source and subject’s nutritional status. This is the first review highlighting the selenium level of in Turkish foods. Data highlighted herein can be used for the assessment of selenium intake in epidemiological research.

Erişime Açık
Görüntülenme
5
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
20 Nisan 2024 13:26
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Selenium Content of Turkish Foods: A Twenty-Year Review
Yayın Türü
(dc.type)
Makale
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ÜNÜSAN, Nurhan
Atıf Dizini
(dc.source.database)
Diğer
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Selenium Content
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Food Composition
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Food Analysis
Yayıncı
(dc.publisher)
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2021
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2021-12-16T13:48:28Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2021-12-16T13:48:28Z
Özet
(dc.description.abstract)
Selenium is a nutritionally essential trace element majorly obtained from food. The bioavailability of selenium to the food chain depends on soil organic-matter content, pH, and selenium speciation, presence of ions that complex with selenium and food-processing. Selenium is a constituent of more than two dozen selenoproteins that have a pleiotropic effect ranging from DNA synthesis to antiinflammatory and antioxidant effects. This aimed to highlight the degree of variation of selenium in Turkish foods. High amounts of selenium were found in pistachio (54.57 µg/g), walnut (30.77 µg/g), fish (25.5 µg/g) and meat (16 µg/g). Bioavailability of selenium is dependent on food source and subject’s nutritional status. This is the first review highlighting the selenium level of in Turkish foods. Data highlighted herein can be used for the assessment of selenium intake in epidemiological research.
Yayın Dili
(dc.language.iso)
en
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
http://hdl.handle.net/20.500.12498/5084
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms