Reklamlarda Kadın imgesi: Son On Yılda Basın İlanlarında Kadınlara Yönelik Reklamların Göstergebilimsel Analizi
Abstract
Reklamlar, belirli işletmeler aracılığı ile hedef kitle ile ürünü buluşturan iletişim aracıdır. Reklamcılığın amacı ürünleri hedef kitleye gösterebilmek ve satın almaya teşvik etmektir. Geçmişten günümüze kadar sanayileşmenin ve endüstrinin gelişimi ile reklamcılığın amacı ürün bilgisi vermek yerine, hedef kitlenin duygu ve arzularıyla ikna etmeye çalışmaktadır. Erkek egemen toplumun reklamlar üzerinde duygularını “kadın imgesi” kavramıyla gerçekleştirmektedir. Reklamlar üzerinde kadın psikolojinin de duyguları; reklamı yapılan ve sunulan imgeye benzeyebilmek, güzel olabilmek adınadır. Reklamcılığın kapitalist düşünceleri her bireyin duygu ve düşüncelerini farklı bilinçaltı yollar ile satın alınabilirliği arttırmasından geçer. Kadın imgeleri cinsel odaklı imalardan biçimlendirilip sunulmakla birlikte, reklamlarda kullanılan kadın imgelerinin ürün ile bir bağlantısı söz konusu değildir.
Tez çalışmasında kadın bedeni ile erkek egemen güçler doğrultusunda iletilerin reklamlarda nasıl düşünüldüğüne ve konumlandırıldığına göstergebilimsel yöntemden yararlanılıp ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda, reklamlarda kadın imgelerinin görsel göstergelerini gösterge, gösteren, gösterilen anlamlar araştırmaya destek olmuştur.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..