Enerji Eldesinde Kullanılan Tarımsal Atıkların Verimliliğe Etkisi: Gerçek Bir Biyogaz Tesisi Örneği
Abstract
Türkiye hayvancılık ve tarım ülkesi olmasından dolayı, biyokütle enerji sistemlerinin yakın gelecekte ön plana çıktığı görülmektedir. Teknoloji ve sanayinin gelişmesi ile birlikte üretim faaliyetleri her geçen ilerlemektedir. Günümüzde yemek atıkları, bitkisel atıklar ve hayvanlar atıklardan enerji kaynakları üretilmektedir. Yapılan araştırma kapsamında bitkisel ve hayvansal atıklardan biyogaz ve elektrik enerjisi üretildiğini tespit edilmiştir. Gerçek bir tesis verileri üzerinden yapılan bu çalışmada, tesise giren bütün atık ürünler ile ilgili yapılan nihai SPSS analizleri sonucunda, tesise giren her bir ürünün anlamlılık değerinin yüksek seviyede anlamlı farklar oluşturduğu değişkenlerin “Puf, Nar ve Gübre” olduğu tespit edilmiştir. Puf atığının anlamlılık değeri Eylül ve Ağustos ayları hariç 0.05 den küçük çıkarken nar atığının anlamlılık değeri Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları hariç diğer aylarda 0.05 den küçük çıkmıştır. Gübre atığının anlamlılık değeri bütün aylarda 0.05 küçük olup verimliliği tüm aylarda artırmıştır. Diğer ürünlerde ise yüksek seviyede anlamlı birer farkın oluşmamasının tesise alınmış olan atık miktarının, aylara göre sürekliliği ve yoğunluğu ile ilgili de olabilmektedir. Fakat az veya çok atık olarak değerlendirilen ve imha edilme sürecinde doğaya zarar verebilecek maddelerin biyogaz üretiminde katkı sağladığı görülmektedir.
Biyogaz üretiminin günümüzde çok yaygınlaşmasının ve ön plana çıkmasının nedenleri arasında; atıkların doğru bir biçimde bertaraf edilmesinin gerekliliğinin görülmesi ve buna bağlı olarak sera gazlarının emisyonlarının azaltılmasına dair çabalar yer almaktadır.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..