Türkiye’den Ulusötesi Göç Etmiş Ebeveynlerin Özyeterlik İnançları ve Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklarının Duygu Düzenleme Becerileri Arasındaki İlişki
Abstract
Bu çalışma, Türkiye’den ulusötesi göç etmiş ebeveynlerin öz yeterlik inançları ve okul öncesi dönemdeki çocuklarının duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla nicel araştırma türünde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu ulusötesi göç etmiş ve 3-6 yaş arası okul öncesi dönemde çocuğu bulunan ebeveynlerdir. Ulusötesi göçmen olarak yaşayanlara ulaşabilmek amacıyla öncelikle göçmen olarak yaşadığı bilinen ailelere ulaşılmış, kartopu tekniği yoluyla kişiden kişiye ulaşarak 101 ebeveyne ulaşılmıştır. Veri toplama aracı google form tekniği ile uygulanmıştır. Gönüllülük esası ile farklı ülkelerde yaşayan ve okul öncesi dönemde çocuğu bulunan ebeveynlere mail ve telefon aracılığı ile veri toplama araçları gönderilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak Ebeveyn Kişisel Bilgi Formu ve Yenilenmiş Berkeley Ebeveyn Öz Yeterlik Ölçeği (BPSE-R) uygulanmıştır. Ölçeklerin puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı korelasyon testleriyle; ikili değişkenler bağımsız gruplar t testiyle ve ikiden fazla değişkeni olan gruplar ise tek faktörlü varyans analiziyle değerlendirilmiştir. Yurt dışında 5 yıldan fazla yaşayan katılımcıların; görücü usulünde evlenenlerin, eşi 35 yaş ve altında olan ebeveynlerin; T.C. uyruğuna sahip olan ebeveynlerin; kendisi ve eşlerinin eğitim düzeyi lisans ve üzeri olanların; çocuk sayısı 3-4 ve üzeri olan katılımcıların ve eşlerinden destek alanların duygu düzenleme toplam puanları yüksektir. Bu araştırma verileri pozitif ebeveynliğin çocuk gelişimindeki yararlı etkilerini yeniden ortaya koymuştur. Yurt dışına göç etmiş ebeveynler üzerinde yapılan bu araştırmanın; Türkiye’de yaşamına devam eden ebeveynler üzerinde yapılması planlanan araştırmalara, başka açıdan bakmak için fırsat oluşturacağı öngörülmektedir.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..