5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde imal Ve Ticareti Suçu (TCK 188)
Abstract
İnsanlık tarihinden bu yana varlığını devam ettiren uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, zaman içerisinde farklı formlarda yinelenerek çeşitliliğini ve etkinliğini arttırmıştır. Biz de çalışmamızda; uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin neler olduğunu, bu maddelerin kişilerde ve toplumda yarattığı etkiyi, söz konusu maddelerin imal ve ticareti ve kötüye kullanımı ile ilgili imzalanan uluslararası sözleşmeleri, bu maddelere ilişkin mukayeseli hukukta yapılan kanunları ve TCK 188. madde çerçevesinde doktrindeki görüşler ve Yargıtay içtihatlarıyla birlikte incelenmiş bulunmaktayız.
Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde uyuşturucu veya uyarıcı madde kavramı, tanımı, çeşitleri; uyuşturucu ve uyarıcı maddelere etkin mücadele adına imzalanan uluslararası sözleşmeler, mukayeseli hukukta uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarına yer verilmiştir. İkinci bölümünde, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunda yer alan uyuşturucu veya uyarıcı maddelerle ilgili kanun hükümleri karşılaştırılmıştır ve TCK 188. madde suçun; hukuksal değer, maddi unsuru, manevi unsuru, suçun hukuka aykırılık unsuru ve nitelikli halleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; suçun özel görünüş biçimleri, teşebbüs, iştirak ve içtima konuları, cezayı ortadan kaldıran ve cezayı azaltan etkin pişmanlık, yaptırım başlığı altında; cezalar, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması, müsadere, mahsup konuları, yaptırım kısmından sonra soruşturma ve kovuşturma, zamanaşımı incelenmiştir.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..