Okulöncesi Dönemde Çocuğu Olan Annelerin Çocuklarının Duygularına İlişkin İnançları İle Anne Bekçiliği Arasındaki İlişki
Abstract
Anne-baba inanışları uzun yıllardır üzerinde tartışılan bir konudur ve günümüzde araştırmacıların ilgisi anne-baba davranışlarından daha çok anne-baba inanışlarına doğru artmaktadır. Birden çok çalışma anne-babanın duygular hakkındaki inanışların çocukların duygusal yeterliklerini ve sosyal dünyasını etkilediğini vurgulamış, anne-baba inanışları ve çocukların davranışları arasındaki ilişkiye dikkat çekmiştir. Annelik bekçiliği kavramı üzerine yapılan çalışmalar, alan yazında son 20 yirmi yıldır hızlı bir artış göstermiştir. Buna rağmen çalışmamızın iki temel değişkeni olarak ele alınan anne bekçiliği ve baba katılımı kavramları ülkemizde yeni yeni çalışılmaya başlanmış olup bu konuda yapılan çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu doğrultuda çalışma sonuçlarının; anne-baba-çocuk ilişki ağının geliştirilmesi, kültürümüze özgü ebeveynlik davranışlarının anlaşılması ve yurt dışında bugüne değin yapılmış çalışmalarla karşılaştırılmasının yapılacak yeni araştırmalar için bilgi verici olması beklenmektedir. Bu çalışmada, okul öncesi dönemde çocuğu olan annelerin duygularına ilişkin inançları ile anne bekçiliği arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, nicel bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Anne Bekçiliği Ölçeği (ABÖ), Anne Babaların Çocukların Duyguları İle İlgili İnanışları Ölçeği (ABÇDİİÖ) kullanılarak çevrimiçi anket yoluyla veriler toplanmıştır. Bu doğrultuda, basit rastgele örnekleme yöntemiyle Türkiye’de yaşayan 227 okulöncesi dönemde çocuğu olan anneye ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda anne babaların çocukların duygularına ilişkin inançlarının, anne bekçiliği üzerinde belirleyici bir etkisinin bulunduğunun ortaya konulması bakımından önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..