Konya’da Dini Mekânlar Aidiyeti
Abstract
Konya, kendisine ait özel tarihi ve kültürel dokusuyla, onu diğer şehirlerden farklı kılan mekânlarıyla ayrıcalıklı bir kentsel kimliğe sahiptir. Kentsel kimliğinin öne çıkmasında içinde barındırdığı tarihi ve dini mekânların etkisi büyüktür. Bu araştırmada, Konya toplumunun dini mekânlara karşı olan aidiyet duygusunun ve bilinirliğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel veri araştırma yöntemlerinden, yarı yapılandırılmış mülakat modeliyle gerçekleştirilmiştir. Bu teknik ile yapılan görüşmelerde katılımcılara on ikişer soru yöneltilmiştir. Yapılan mülakatlardan elde edilen veriler Maxqda programıyla analiz edilmiştir.
Araştırmanın evrenini, Konya il merkezindeki, 18-73 yaş aralığındaki yetişkinler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini, farklı yaş gruplarındaki otuz kişi oluşturmaktadır. Mülakatlardan elde edilen verilere göre, dini mekânların; tarihi ve turistik olması yönünden en çok ziyaret edildiği, mimari yapı ile inanış ve ibadet şekilleri yönünden ilgi gördüğü, maneviyat yönünden önemsendiği, ibadet için tercih edilmesinde maneviyatın önemli faktör olduğu, toplum ilgisizliğinin değer kaybetme sebepleri açısından etken olduğu ve Hz. Mevlâna türbesi, Ateşbaz-ı Veli türbesi ile Alaeddin Cami ve Türbelerinin en çok bilinen dini mekânlar olduğu görülmüştür. Yapılan analiz sonucunda, yaş seviyesi küçüldükçe, dini mekânlara karşı olan aidiyet duygusunun ve bilinirliğinin azaldığı, yaş seviyesi büyüdükçe ise dini mekânlara karşı olan aidiyet duygusunun ve bilinirliğinin arttığı görülmüştür.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..