Grafik Tasarım Bağlamında Akıl Zekâ Oyunlarının İncelenmesi ve Bir Oyun Tasarımı Örneği: Ayır Kazan Atık Ayrıştırma Oyunu
Abstract
Bir birey kuşkusuz zaman kavramı içerisinde gelişimini tamamlamaktadır. Bu gelişim bebeklik (0-2 yaş), ilk çocukluk (3-6 yaş), çocukluk (7-11 yaş), ergenlik (12-18 yaş) ve yetişkin (18+ yaş) dönemi olarak sınıflandırılabilir. Bir bireyin öğrenme olgusu ve gelişimi yaşam süresince devam etmektedir. Bu süreçte, bireylerin gelişimine destek olabilecek birçok oyun bulunmaktadır. Akıl zekâ oyunları bir bireyin gelişimini destekleyen görsel hafıza, stratejik düşünme becerileri, el-göz koordinasyon yönetimi gibi birçok yeteneği kapsayan kompozisyon içeren masa ya da dijital oyunlardır. Günümüzde çocukların telefon ya da tablet gibi iletişim araçları ile oyunlara ve uygulamalara erişim sağladığı kaçınılmaz bir gerçektir. Bu gerçeklik doğrultusunda gelişim süresinde olan bireyler sorumluluktan kaçmaktadır. En önemlisi de aile ile birlikte vakit geçirmek, bireyler arasında iletişim kurmak gelişen dijital platformlar kapsamında oldukça zorlu bir hal almaktadır. Çalışma kapsamında bireylerin yetişkinliğe geçiş evresinde, akıl zekâ oyunlarının birey gelişimini desteklediği ve sorumluluklarını oyun tabanlı öğrettiği vurgulanmaktadır. Zekâ en genel anlamıyla bir bireyin algı kavramını kullanarak nesnel gerçeklik, soyut ya da somut düşünme, kavrama ve sonuç çıkarma gibi zihinsel fonksiyonları belirli bir amaca yönelik kullanabilmesi olarak tanımlanabilir. Zekâ oyunları ise zekâ gelişimini desteklemektedir. Bu bağlamda bir bireyin gelişimini destekleyen belirli üretici firmaların akıl ve zekâ kutu oyunları, grafik tasarım bağlamında incelenmiştir. Bu doğrultuda birey gelişimini destekleyen ve toplumu bilinçlendirmek adına sosyal sorumluluk bağlamında “0 Atık” atık ayrıştırma kompozisyonu içeren yeni bir oyun örneği tasarlanmıştır. Atık ayrıştırma kapsamında geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Bireylerin oyun tabanlı öğrenme olgusunu desteklemek adına grafik tasarım ilkeleri göz ardı edilmeden sosyal sorumluluk kompozisyonu içeren ve bu bağlamda tasarlanan kutu oyunu, akıl zekâ oyunları üreten bir firmaya demo baskılar ve parçalar hazırlanarak sunum yapılmıştır. Onaylanan kutu oyunu T.C Sağlık Bakanlığı Oyuncak Yönetmeliğine uygun kabul edilmiştir. CE belgeli ve Tescilli Türkiye’de yerli üretimi başlamıştır. Tasarlanan kutu oyunun tüm hakları saklıdır.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..