Konya Şehir İçi Otelleri İç Mekan Tasarımında Mekansal Algı ve Kimlik
Abstract
“Konya Şehir İçi Otelleri İç Mekan Tasarımında Mekansal Algı ve Kimlik” konulu yüksek lisans tezinde, mekânsal algı ve kimlik kavramlarının üzerinde durularak bir otelin tasarımını etkileyen genel faktörler ve otel iç mekanlarının tasarlama ilkeleri doğrultusunda, belirlenen üç adet şehir içi otel örneğinde incelenerek, oluşan kimliklerin kullanıcı algısına etkisi araştırılmıştır. Otellerin oluşturduğu kimliklerin mekana yansıtılmasının kullanıcı algısındaki yeri ve önemi araştırmanın temel amacı olup, kimlik ve algının bir bütünlük ile mekana yansıtılması, tezin konusu için önemli bir değer oluşturmaktadır.
Beş bölümden oluşan tez çalışmasında, birinci bölümünde konu ile ilgili giriş niteliği taşıyan çalışmanın konusu, amacı ve tezin içeriği sunulmaktadır. İkinci bölümünde konaklama tesisleri ve otel işletmeleri üzerinde durularak otel mekan tasarımınıda nitelik, oluşum, yerleşim ve kullanım amacına göre sınıflandırılması ele alınmaktadır. Üçüncü bölümünde mekanların oluşumu, oluşan mekanların kullanıcılar tarafından algılanması ve algılanmanın sonunda kazanılan kimlik üzerinde durularak kavramlar açıklanmaktadır. Dördüncü bölümünde Konya ilinde son dönemde inşa edilen Novotel, Bayır Diamond Hotel ve Grand Millennium Hotel örneklerinin mekan tasarımları incelenerek, aynı amaca hizmet eden fakat farklı tasarımları ile göze çarpan otellerin kullanıcı algısında oluşan kimlikleri tespit edilmektedir. Tezin, sonuç bölümünde incelenen otellerin mekânsal algı ve kimlik konuları üzerinde durularak kimliği oluşmuş otellerin nasıl algılandığı açıklanmakta ve kimliğini kazanmış mekanın öne çıkan özellikleri üzerinde durularak tez çalışması sonuçlandırılmaktadır.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..