Yaşlılarda Düşme Sıklığı ve Düşmeyi Etkileyen Faktörler: Tanımlayıcı Çalışma
SAYAR, Serap; KÖSE, Bilge; YILMAZ, Rumeysa; HAYTA, Döndü; GÖZLEMECİ, Beyzanur; KARAÖMER, Esra
Loading
Name | Size | Description |
---|---|---|
gerontoloji1-1-1 (4).pdf | 315.8Kb |
Abstract
Amaç: Bu araştırma, yaşlılarda düşme sıklığını ve düşmeyi etkileyen faktörleri incelemek amacıyla tanımlayıcı tipte yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın örneklemini, 65 yaş ve üzeri 190 birey oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında “Sosyodemografik Özellikler ve Düşmeyle İlişkili Anket Formu” kullanılmıştır. Veriler; frekans, yüzde ve ki-kare testi ile değerlendirilerek, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.
Bulgular: Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin yaş ortalamasıı 72,68±7,2 yıl olup; %66,8’i genç yaşlı, %57,9’u kadındır. Bireylerin %73,7’sinin kronik bir hastalığı bulunmakta olup,
%45,0’inin yürürken ayakta dengesizlik hissettiği ve %54,0’ünün düşme korkusu yaşadığı belirlenmiştir. Bireylerin %37,4’ünün son 1 yıl içinde düşme öyküsü olduğu, düşme öyküsü olanların %47,9’unun düşme sayısının 1 kez, %29,6’sının 2 kez ve %21,1’inin 3 kez ve daha fazla olduğu bulunmuştur. Genç yaşlıların düşme sıklığının daha az olduğu ve yaş değişkeni açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu saptanmıştır (p<0,05). Kadınların, erkeklere oranla daha fazla düştüğü görülmektedir (p<0,05). Evde yalnız yaşayanların, yürürken yardımcı araç kullananların, düşme korkusu olanların ve kas-iskelet hastalığı olanların düşme öykülerinin daha fazla olduğu saptanmıştır (p<0,05).
Sonuç: Altmış beş yaş ve üstü bireylerde yaş arttıkça düşme sıklığı artmaktadır. Yaş, cinsiyet, düşme korkusu, yardımcı araç kullanımı, kas-iskelet hastalıkları, dengesizlik, kaygan zemin gibi çevresel faktörler düşmeyi etkileyen durumlardır. Yaşlılarda düşmelerin önlenmesi için düşmeyi etkileyen faktörlere ilişkin değerlendirmelerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.... Show more Show less