Pandeminin Üniversite Öğrencilerinin Uyku ve Yeme Alışkanlıkları ile Psikolojik İyi Oluşlarına Etkisi

Giriş: Bu çalışma, halen devam etmekte olan pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin beslenme ve uyku düzeninin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma Türkiye'nin Orta Anadolu şehirlerinden biri olan Konya'da yürütülmüştür. Çalışmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya’da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören sekiz bin lisans ve önlisans öğrencisidir. Bu öğrencilerden gönüllü olarak 604 öğrenci çalışmaya katılımayı kabul etmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, beslenme durumlarını sorgulamak için anket formu ve besin tüketim sıklığı formu ile katılımcıların psikolojik iyi oluşlarını belirlemek için Diener tarafından geliştirilen Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve son 1 ay içindeki uyku kalitesi ve uyku bozukluğunu değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan toplam 604 katılımcının yaş ortalaması 20,82 ± 2,60 yıl, %39'u hemşirelik bölümü öğrencisi ve %83'ünün kadın olduğu belirlenmiştir. Bu öğrencilerin %77'si ailesiyle birlikte yaşadığını ifade etmiştir. Pandemi döneminde katılımcılar vücut ağırlıklarının arttığını beyan etmiş, pandemi öncesine kıyasla katılımcıların daha az egzersiz yaptığı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği, öğün sayısının arttığı saptanmıştır. Katılımcıların psikolojik iyi oluş puan ortalaması 40,76±9,38, PUKİ puan ortalamaları ise 7,46±3,30 olarak bulunmuştur. Katılımcıların Psikolojik İyi Oluş Ölçek puan ortalamaları ile PUKİ puan ortalamaları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu görülmüştür (p<0.01). Pandemi öncesi dönemde et, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, kuruyemişler ve probiyotik ürünlerin tüketimi ile katılımcıların psikolojik iyi oluşları arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Pandemi öncesi dönemde PUKİ puan ortalamaları ile tatlı ve unlu mamuller, dondurulmuş ürünler, paketlenmiş atıştırmalıklar ve fast food tüketimi arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Pandemi döneminde gençlerin daha az egzersiz yaptığı, vücut ağırlıklarının arttığı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği, öğün sayısının arttığı görülmektedir. Bu nedenle ülkelerin ve dünyanın geleceği olan gençlerde olağanüstü durumların etkisini en aza indirecek sağlık ve yaşam politikaları geliştirilmelidir. Ayrıca kaliteli uyku ve doğru beslenmenin sağlık üzerindeki önemi konusunda gençler bilinçlendirilmelidir

Erişime Açık
Görüntülenme
2
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
19 Nisan 2024 14:25
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Pandeminin Üniversite Öğrencilerinin Uyku ve Yeme Alışkanlıkları ile Psikolojik İyi Oluşlarına Etkisi
Yayın Türü
(dc.type)
Konferans Bildirisi
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
TÜRK DÜDÜKCÜ, Figen
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
KESER, Muteber Gizem
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ÜNÜSAN, Nurhan
Atıf Dizini
(dc.source.database)
Diğer
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Beslenme
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Uyku
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Psikolojik İyi Oluş
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Üniversite Öğrencileri
Yayıncı
(dc.publisher)
Uluslararası Maldia Sağlık Bilimleri Kongresi
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2022
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2023-02-23T18:54:09Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2023-02-23T18:54:09Z
ISBN
(dc.identifier.isbn)
978-625-8293-12-8
Özet
(dc.description.abstract)
Giriş: Bu çalışma, halen devam etmekte olan pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin beslenme ve uyku düzeninin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma Türkiye'nin Orta Anadolu şehirlerinden biri olan Konya'da yürütülmüştür. Çalışmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya’da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören sekiz bin lisans ve önlisans öğrencisidir. Bu öğrencilerden gönüllü olarak 604 öğrenci çalışmaya katılımayı kabul etmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, beslenme durumlarını sorgulamak için anket formu ve besin tüketim sıklığı formu ile katılımcıların psikolojik iyi oluşlarını belirlemek için Diener tarafından geliştirilen Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve son 1 ay içindeki uyku kalitesi ve uyku bozukluğunu değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan toplam 604 katılımcının yaş ortalaması 20,82 ± 2,60 yıl, %39'u hemşirelik bölümü öğrencisi ve %83'ünün kadın olduğu belirlenmiştir. Bu öğrencilerin %77'si ailesiyle birlikte yaşadığını ifade etmiştir. Pandemi döneminde katılımcılar vücut ağırlıklarının arttığını beyan etmiş, pandemi öncesine kıyasla katılımcıların daha az egzersiz yaptığı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği, öğün sayısının arttığı saptanmıştır. Katılımcıların psikolojik iyi oluş puan ortalaması 40,76±9,38, PUKİ puan ortalamaları ise 7,46±3,30 olarak bulunmuştur. Katılımcıların Psikolojik İyi Oluş Ölçek puan ortalamaları ile PUKİ puan ortalamaları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu görülmüştür (p<0.01). Pandemi öncesi dönemde et, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, kuruyemişler ve probiyotik ürünlerin tüketimi ile katılımcıların psikolojik iyi oluşları arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Pandemi öncesi dönemde PUKİ puan ortalamaları ile tatlı ve unlu mamuller, dondurulmuş ürünler, paketlenmiş atıştırmalıklar ve fast food tüketimi arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Pandemi döneminde gençlerin daha az egzersiz yaptığı, vücut ağırlıklarının arttığı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği, öğün sayısının arttığı görülmektedir. Bu nedenle ülkelerin ve dünyanın geleceği olan gençlerde olağanüstü durumların etkisini en aza indirecek sağlık ve yaşam politikaları geliştirilmelidir. Ayrıca kaliteli uyku ve doğru beslenmenin sağlık üzerindeki önemi konusunda gençler bilinçlendirilmelidir
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
http://hdl.handle.net/20.500.12498/5726
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms