Son yıllarda ülkemizde artmakta olan alerjik reaksiyon, bazı besinlere (inek sütü, yumurta, fıstık vb.) karşı vücutta aşırı olarak immün reaksiyon gelişmesidir. Anne sütünün 4-5 ay gibi kısa bir süre verilmesi bebeğin bağırsak mikrobiyotası gelişimini yavaşlatır ve alerjik olmaya yatkın hale gelmesine neden olur. Alerji gelişmesine neden olan diğer faktörler arasında annenin kilosu, bebeğin doğum şekli, emzirme ve prematürite ile ilgili durumlar sayılabilir. Anne sütünün uzun süreli kullanımı ve ek gıda veya formül mamalara daha geç başlamanın alerji gelişimini azaltacağı belirtilmiştir. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerde mikrobiyota gelişiminin olumlu yönde etkilendiği ve anne sütünün özellikle besinlere karşı alerjik reaksiyonların gelişimini engellediği gözlenmiştir. Besinlere karşı oluşan alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin bir elemanı olan İmmunoglobulin E (IgE) antikorunun aracılığı ile gelişebilmektedir. IgE hücrelerinin alerjen maddeyi tanıması ile birtakım belirtiler (ishal, kusma, karın ağrısı vb.) görülür. Besinlere karşı oluşan alerjik reaksiyon, anaflaktik şok gibi daha ileri sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmek için ebeler tarafından annelere gerekli bilgilerin verilmesi, anne sütünün ve emzirmenin öneminin anlatması ve danışmanlık hizmetlerinin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir.
Eser Adı (dc.title) | Anne Sütü ve Alerjik Reaksiyonlara Maruziyet |
Yayın Türü (dc.type) | Konferans Bildirisi |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | DAĞ TÜZMEN, Hafize |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | YAŞAR YETİŞMİŞ, Habibe |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | ALTINKAYNAK, Huriye |
Atıf Dizini (dc.source.database) | Diğer |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Alerji |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Mikrobiyota |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Besin Alerjisi |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2022 |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2023-02-28T18:31:11Z |
Açık Erişim tarihi (dc.date.available) | 2023-02-28T18:31:11Z |
Özet (dc.description.abstract) | Son yıllarda ülkemizde artmakta olan alerjik reaksiyon, bazı besinlere (inek sütü, yumurta, fıstık vb.) karşı vücutta aşırı olarak immün reaksiyon gelişmesidir. Anne sütünün 4-5 ay gibi kısa bir süre verilmesi bebeğin bağırsak mikrobiyotası gelişimini yavaşlatır ve alerjik olmaya yatkın hale gelmesine neden olur. Alerji gelişmesine neden olan diğer faktörler arasında annenin kilosu, bebeğin doğum şekli, emzirme ve prematürite ile ilgili durumlar sayılabilir. Anne sütünün uzun süreli kullanımı ve ek gıda veya formül mamalara daha geç başlamanın alerji gelişimini azaltacağı belirtilmiştir. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerde mikrobiyota gelişiminin olumlu yönde etkilendiği ve anne sütünün özellikle besinlere karşı alerjik reaksiyonların gelişimini engellediği gözlenmiştir. Besinlere karşı oluşan alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin bir elemanı olan İmmunoglobulin E (IgE) antikorunun aracılığı ile gelişebilmektedir. IgE hücrelerinin alerjen maddeyi tanıması ile birtakım belirtiler (ishal, kusma, karın ağrısı vb.) görülür. Besinlere karşı oluşan alerjik reaksiyon, anaflaktik şok gibi daha ileri sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmek için ebeler tarafından annelere gerekli bilgilerin verilmesi, anne sütünün ve emzirmenin öneminin anlatması ve danışmanlık hizmetlerinin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | http://hdl.handle.net/20.500.12498/5892 |