Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Hayvan Sağlığı ve Tarım Alanlarında Okuyan Öğrencilerin İş Sağlığı ve Güvenliği Görüşleri

İş sağlığı ve güvenliği, bireyin enerji harcayarak ortaya koyduğu iş muhtevasına giren her türlü çalışmada sağlığının korunmasını sağlamak veya bozulmasını önlemek için uygulanması gereken çalışmaların tümünü kapsayan bir olgudur. İş yerinde oluşabilecek kaza ve olayları önlemede iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin erken dönemde verilmesinin etkinliği konumuzun çerçevesini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, iş eğitimi süresince verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin iş atölyesi ve iş sahalarında kazanın önlenmesinde etkinliğinin araştırılması ile okul ve öğrenciye ait değişkenlere bağlı sonuç üzerinde etkisinin farkı ortaya konmuştur. Mesleki eğitim okullarında verilen uygulamalı eğitim alanları da iş sahasında olduğu gibi kaza riski taşımaktadır. Bizim araştırmamızda Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Tarım ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği alanlarının 11. sınıfında okuyan 43 öğrenci ile yapılmıştır. Bu alanı seçmemizin nedeni, diğer risk faktörlerinin yanında kimyasal ve biyolojik risk faktörlerini kapsamasıdır. Atölye ortamında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğrencilerin farkındalığı hakkında veri toplanmıştır. Çalışma sonunda Tarım ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği alanına ait laboratuvar çalışmalarında öğrencilerin maruz kalacağı risklere karşı tutumu belirlenmiştir. Ele alınan önemli bağımlı değişkeni öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği görüşleri bağımsız değişkenler ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, okulun iş-kaza deneyimi, çevresel faktörler olarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin dışsal faktörler ile içsel motivasyonunun artırıldığı, okul ortamında oluşan İş sağlığı ve güvenliği kültürünün öğrenciyi pozitif etkilediği saptanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminin liselerde 8 saatlik bir konu olarak anlatılması yerine müfredata bir ders olarak girmesi önerilmektedir. Laboratuvar ortamında yapılan uygulama eğitimin, öğrencinin farkındalığına değer kattığı görülmüş olup temsili eğitimin artırılması önemsenmektedir.

Erişime Açık
Görüntülenme
10
22.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
26 Nisan 2024 08:19
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Hayvan Sağlığı ve Tarım Alanlarında Okuyan Öğrencilerin İş Sağlığı ve Güvenliği Görüşleri
Yayın Türü
(dc.type)
Tez
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
DEMİR, Mehmet
Atıf Dizini
(dc.source.database)
Diğer
Konu Başlıkları
(dc.subject)
İş Sağlığı ve Güvenliği
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Öğrenci
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Mesleki
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Tarım
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Hayvan
Yayıncı
(dc.publisher)
KTO Karatay Üniversitesi
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
YILDIZ, Hüseyin Bekir
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2023
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2023-05-10T12:22:24Z
Açık Erişim tarihi
(dc.date.available)
2023-05-10T12:22:24Z
Tez Türü
(dc.type.thesis)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
İş sağlığı ve güvenliği, bireyin enerji harcayarak ortaya koyduğu iş muhtevasına giren her türlü çalışmada sağlığının korunmasını sağlamak veya bozulmasını önlemek için uygulanması gereken çalışmaların tümünü kapsayan bir olgudur. İş yerinde oluşabilecek kaza ve olayları önlemede iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin erken dönemde verilmesinin etkinliği konumuzun çerçevesini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, iş eğitimi süresince verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin iş atölyesi ve iş sahalarında kazanın önlenmesinde etkinliğinin araştırılması ile okul ve öğrenciye ait değişkenlere bağlı sonuç üzerinde etkisinin farkı ortaya konmuştur. Mesleki eğitim okullarında verilen uygulamalı eğitim alanları da iş sahasında olduğu gibi kaza riski taşımaktadır. Bizim araştırmamızda Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Tarım ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği alanlarının 11. sınıfında okuyan 43 öğrenci ile yapılmıştır. Bu alanı seçmemizin nedeni, diğer risk faktörlerinin yanında kimyasal ve biyolojik risk faktörlerini kapsamasıdır. Atölye ortamında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğrencilerin farkındalığı hakkında veri toplanmıştır. Çalışma sonunda Tarım ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği alanına ait laboratuvar çalışmalarında öğrencilerin maruz kalacağı risklere karşı tutumu belirlenmiştir. Ele alınan önemli bağımlı değişkeni öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği görüşleri bağımsız değişkenler ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, okulun iş-kaza deneyimi, çevresel faktörler olarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin dışsal faktörler ile içsel motivasyonunun artırıldığı, okul ortamında oluşan İş sağlığı ve güvenliği kültürünün öğrenciyi pozitif etkilediği saptanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminin liselerde 8 saatlik bir konu olarak anlatılması yerine müfredata bir ders olarak girmesi önerilmektedir. Laboratuvar ortamında yapılan uygulama eğitimin, öğrencinin farkındalığına değer kattığı görülmüş olup temsili eğitimin artırılması önemsenmektedir.
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
http://hdl.handle.net/20.500.12498/5970
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms