Sağlıklı Yetişkin Bireylerde Masking Level Difference Test Sonuçlarının Uygulama Yapılan Frekans Değişikliğinden Etkileniminin Araştırılması
Abstract
Binaural gürültü varlığında, monaural veya binaural olarak sunulan bir sinyalin, kulaklar arası faz farkı oluşturulmasından yararlanarak algılanma veya tanınma yeteneğindeki iyileşmesi, masking level difference (MLD) olgusunu oluşturmaktadır. Bu olgu tanımlandığından bu yana yapılan araştırmalar sonucunda oluşturulan MLD testi odyolojik değerlendirmede binaural etkileşimi değerlendirebilmenin yollarından biri olmuştur. MLD test uygulamasında genellikle sinyal frekansı olarak 500 Hz kullanılmaktadır ancak masking level difference test uygulamasında verimli aralık olarak tespit edilen alçak frekans bölgesi için ülkemizde yapılmış bir değerlendirmeye ulaşılamamıştır. Bu sebeple çalışmada, normal işiten bireylerde farklı uyaran frekanslarında uygulanan MLD test sonuçlarının yaş ve cinsiyet faktörleri de göz önüne alınarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, normal işitme fonksiyonuna sahip 18-30, 30-45 ve 45-75 yaş aralıklarında olmak üzere üç grup ve her grupta 20 birey olacak şekilde toplamda 60 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan katılımcılara akustik immitansmetrik ölçümler uygulanmış, saf ses ve konuşma odyometri değerlendirmelerisi yapılmıştır. Normal işitme fonksiyonuna sahip olduğu tespit edilenlere MLD testi uygulanmıştır. MLD testi, dar bant maskeleyici gürültü kullanılarak 125, 250, 500 ve 750 Hz uyaran frekanslarında değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, MLD uygulama koşullarından olan SoNo değerinin frekans artışıyla ters orantılı, SπNo değerinin frekans artışıyla doğru orantılı ve MLD test sonuçlarının frekans artışıyla ters orantılı bir etkileşim gösterdiği tespit edilmiştir. Test edilen tüm MLD uygulama frekanslarında, normal işitmeye sahip olunmasına rağmen yaş artışı ile binaural etkileşim becerisinin azaldığı ancak cinsiyete bağlı istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilemediği görülmüştür. MLD ölçümlerinde farklı test parametrelerinde yapılacak değişikliklerin test sonuçları üzerine etkisini inceleyecek çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..