İş Yerinde Psikolojik Tacizin Çalışanlar Üzerindeki Etkisi
Abstract
Bir tür psikolojik taciz biçimi olan mobbing, bireyi hedef alan sistemli bir yıldırma, aşağılama ve sindirme gibi etik olmayan davranışları tanımlamak üzere kullanılır. Modern toplumda ve çalışma yaşamında her birey psikolojik tacizle karşılaşma noktasında potansiyel bir mağdurdur. Mobbing kavramı akademi ve iş çevrelerinin ilgisini çeken ve araştırmaya değer gördüğü bir alandır. Dünyanın her yerinde ve her iş kolunda görülebilen mobbing, çalışma çevrelerinde sık görülmeye başlanan sosyal ve psikolojik boyutu yüksek olan bir davranış biçimidir. Mobbinge maruz kalan bireyler, duygusal olarak mutsuz ve huzursuz bir iş yaşamı içerisinde çalışmak zorunda kalırlar. Mobbing mağdurların sağlığını etkiler ve iş doyumunu düşürür. Genel anlamda mobbing, mağduru fiziksel ve ruhsal olarak etkilemekle kalmaz aynı zamanda verimliliği düşürür. Dolayısıyla mobbing bireysel, kurumsal ve toplumsal alanda ciddi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Mobbing konusunda bilinçlenmek, önlemlerin geliştirilmesini ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Gerçekleştirilen bu çalışma mobbing kavramının anlaşılmasını, yaygınlığının belirlenmesini ve konuyla ilgili dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen çalışmalar ışığında mobbing ile baş etme yollarını açıklamayı hedeflemektedir.
Collections

DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..