Uyku kompleks ve detayları tam olarak anlaşılamayan bir konudur. İyi uyku, yeterli uyku süresi, kaliteli, uygun zamanlama ve çeşitli uyku bozukluklarının olmaması gibi birçok kritik noktadan oluşmaktadır. Kılavuzlarda sağlığın korunması ve sürdürülmesi için gerekli olan optimum uyku saatleri olmasına rağmen, bireyin farklı dönemlerde farklı zamanlarda uykuya ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Bebekler ve yaşlılar gibi belirli yaş grupları veya popülasyonlar, yetersiz uykuya daha yatkındır. Farklı çalışmalarda çeşitli gruplarda hem kısa hem de uzun uyku süresinin diğer faktörlerden bağımsız olarak kalp-damar hastalığı ve kansere bağlı ölüm riskini artırdığı saptanmıştır. Uyku hijyeninin sağlanmasının uyku bozuklukları için temel bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda yapay aydınlatma, kafein kullanımı, diyet, fiziksel aktivite eksikliği, uyku saatine dair kuralların olmaması, teknolojik cihazların aşırı kullanımı gibi dış etkenler önemli rol oynamaktadır. Özellikle besin alımının zamanlaması ile ilgili olarak, günün ilerleyen saatlerinde ve yatma saatine yakın besin tüketiminin daha yüksek vücut ağırlığı ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Gözlemsel araştırmalar, uyku süresi kısa olan bireylerin daha fazla yağ veya işlenmiş karbonhidrat tükettiklerini göstermekte, vardiyalı çalışan bireylerde yüksek karbonhidrat ve düşük protein alımının uyku etkinliğini azaltan faktörler arasında olduğu düşünülmektedir. Bu güncel çalışma, besin alım zamanı ve uyku parametreleri arasındaki ilişkiyi mevcut literatür doğrultusunda incelemeyi amaçlamıştır.
Yayıncı (dc.publisher) | 2 Ulusal Sağlıklı Yaşam ve Obezite Farkındalık |
Eser Adı (dc.title) | Yatmadan Önce Verilen Öğünün Saati ile İyi Uyku Arasındaki İlişkiye Bakış |
Özet (dc.description.abstract) | Uyku kompleks ve detayları tam olarak anlaşılamayan bir konudur. İyi uyku, yeterli uyku süresi, kaliteli, uygun zamanlama ve çeşitli uyku bozukluklarının olmaması gibi birçok kritik noktadan oluşmaktadır. Kılavuzlarda sağlığın korunması ve sürdürülmesi için gerekli olan optimum uyku saatleri olmasına rağmen, bireyin farklı dönemlerde farklı zamanlarda uykuya ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Bebekler ve yaşlılar gibi belirli yaş grupları veya popülasyonlar, yetersiz uykuya daha yatkındır. Farklı çalışmalarda çeşitli gruplarda hem kısa hem de uzun uyku süresinin diğer faktörlerden bağımsız olarak kalp-damar hastalığı ve kansere bağlı ölüm riskini artırdığı saptanmıştır. Uyku hijyeninin sağlanmasının uyku bozuklukları için temel bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda yapay aydınlatma, kafein kullanımı, diyet, fiziksel aktivite eksikliği, uyku saatine dair kuralların olmaması, teknolojik cihazların aşırı kullanımı gibi dış etkenler önemli rol oynamaktadır. Özellikle besin alımının zamanlaması ile ilgili olarak, günün ilerleyen saatlerinde ve yatma saatine yakın besin tüketiminin daha yüksek vücut ağırlığı ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Gözlemsel araştırmalar, uyku süresi kısa olan bireylerin daha fazla yağ veya işlenmiş karbonhidrat tükettiklerini göstermekte, vardiyalı çalışan bireylerde yüksek karbonhidrat ve düşük protein alımının uyku etkinliğini azaltan faktörler arasında olduğu düşünülmektedir. Bu güncel çalışma, besin alım zamanı ve uyku parametreleri arasındaki ilişkiyi mevcut literatür doğrultusunda incelemeyi amaçlamıştır. |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2024 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Diyet |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Öğün zamanı |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Uyku |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Yatma vakti |
Yayının ilk Sayfa Sayısı (dc.identifier.startpage) | 170 |
Yayın Türü (dc.type) | Konferans Bildirisi |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | KESER, Muteber Gizem |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | YÜKSEL, Aysun |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/20.500.12498/6502 |