Geleneksel Konya Evlerinde Avlu ve Kültür Etkileşimi

İnsanlık tarihi kadar eski olan konut biçimlenmesi, tarihin seyri içerisinde, öncelikle sadece barınma ihtiyacına cevap verirken, insanoğlunun çevresini düzenleme eğilimi ile birlikte farklı tasarımlarla gelişmiştir. Farklı kültürlerin doğmasının gelişmesinin ve sürmesinin olanak bulduğu Anadolu'da, konut tipleri zamanla çevreye duyarlı olarak gelişmeye başlamış ve konutlarda sadece iç mekânlar değil konuttaki mekân kullanımları ile bütünlük arz eden açık mekânlar, avlular kullanılmaya başlanmıştır. Ingold ve Braudel’in kentler ve kültürler kapsamında kurguladığı öğretilerin ve fenomolojik yaklaşımların izlerinin avlu kullanımı ve kültürel faaliyetler çekirdeğine taşınması, kültürel mirasın sürdürülebilirliği bağlamında bu araştırmanın yapılmasının önemini ve bu araştırmanın çıkış noktasını ifade etmektedir. Ingold (1993)’de yaptığı The Temporality of Landscape – Peyzajın zamansallığı - çalışmasında “zamanlarından bağımsız olarak her kültür peyzaj içine yerleşmekte ve kendine barınak oluşturmaktadır. Bu da kültürlerin benzerlik ya da farklılıklarını ortaya koymaktadır” demiştir. Kültürler geniş anlamda peyzaja yerleşmekte, çekirdek ölçekte avlularda faaliyet alanı bulmaktadır. Braudel (2007) yılında gerçekleştirdiği çalışmasında, Akdeniz: Mekân ve Tarih kitabında “kentleri toplumsal ilişkilerin mekânsal izdüşümü” olarak tanımlar ve kentlerin kültürel mirasa ilişkin şifreler içerdiğini belirtir. Bu toplumsal ilişkilerin yine en çekirdek biçimi toplumu oluşturan fertlerin yaşamlarını idame ettirdikleri evlerde kurgulanmıştır. Kültürümüzde derin izleri bulunan ve birlikte yapılan birçok kültürel faaliyet avlularda hayat bulmuştur. Bu araştırma, geleneksel Konya evlerinde iç mekân kurgusu ve günlük yaşamın etkisiyle biçimlenmiş, bir yeşil alan ve kültürel bir eylem alanı olma özelliği taşıyan avluları -Konya'ya özel adıyla hayatları- konu almaktadır. Araştırma kapsamında konuyu detaylandırmak üzere günümüze kadar gelmiş, avlulu geleneksel Konya evlerini mekânsal kullanım açısından en iyi temsil eden Karatay ilçesinde bulunan Nakipoğulları Konağı, Bayraktar Evi, Tömbekilerin Evi, Selçuklu ilçesinde bulunan Abdullah Dede Evi avluları incelenmiştir. Bu avluların mekân kullanımları kültürel boyutları ile ele alınmış, tarihsel gelişimlerine değinilmiş ve mekân kurguları irdelenmiştir.
Araştırma, hızlı gelişmeler ve değişimler ile kimlikli alanlar ve kimlikli mekânların yok olma sorununun yaşandığı günümüzde, geçmiş birikimlerin geleceğe aktarımında önemli rol üstlenen avlu kullanımlarının ve avlu -kültür etkileşiminin önemine vurgu yapmayı amaçlamaktadır.

Görüntülenme
2
28.04.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
28.04.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
09 Mayıs 2024 09:55
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Geleneksel Konya Evlerinde Avlu ve Kültür Etkileşimi
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
TOKSÖZLÜ KARACA, Zehra
Yazar/lar
(dc.contributor.author)
ÖNDER, Serpil
Yayıncı
(dc.publisher)
IKSAD Publications – 2023
Yayın Türü
(dc.type)
Kitap Bölümü
Özet
(dc.description.abstract)
İnsanlık tarihi kadar eski olan konut biçimlenmesi, tarihin seyri içerisinde, öncelikle sadece barınma ihtiyacına cevap verirken, insanoğlunun çevresini düzenleme eğilimi ile birlikte farklı tasarımlarla gelişmiştir. Farklı kültürlerin doğmasının gelişmesinin ve sürmesinin olanak bulduğu Anadolu'da, konut tipleri zamanla çevreye duyarlı olarak gelişmeye başlamış ve konutlarda sadece iç mekânlar değil konuttaki mekân kullanımları ile bütünlük arz eden açık mekânlar, avlular kullanılmaya başlanmıştır. Ingold ve Braudel’in kentler ve kültürler kapsamında kurguladığı öğretilerin ve fenomolojik yaklaşımların izlerinin avlu kullanımı ve kültürel faaliyetler çekirdeğine taşınması, kültürel mirasın sürdürülebilirliği bağlamında bu araştırmanın yapılmasının önemini ve bu araştırmanın çıkış noktasını ifade etmektedir. Ingold (1993)’de yaptığı The Temporality of Landscape – Peyzajın zamansallığı - çalışmasında “zamanlarından bağımsız olarak her kültür peyzaj içine yerleşmekte ve kendine barınak oluşturmaktadır. Bu da kültürlerin benzerlik ya da farklılıklarını ortaya koymaktadır” demiştir. Kültürler geniş anlamda peyzaja yerleşmekte, çekirdek ölçekte avlularda faaliyet alanı bulmaktadır. Braudel (2007) yılında gerçekleştirdiği çalışmasında, Akdeniz: Mekân ve Tarih kitabında “kentleri toplumsal ilişkilerin mekânsal izdüşümü” olarak tanımlar ve kentlerin kültürel mirasa ilişkin şifreler içerdiğini belirtir. Bu toplumsal ilişkilerin yine en çekirdek biçimi toplumu oluşturan fertlerin yaşamlarını idame ettirdikleri evlerde kurgulanmıştır. Kültürümüzde derin izleri bulunan ve birlikte yapılan birçok kültürel faaliyet avlularda hayat bulmuştur. Bu araştırma, geleneksel Konya evlerinde iç mekân kurgusu ve günlük yaşamın etkisiyle biçimlenmiş, bir yeşil alan ve kültürel bir eylem alanı olma özelliği taşıyan avluları -Konya'ya özel adıyla hayatları- konu almaktadır. Araştırma kapsamında konuyu detaylandırmak üzere günümüze kadar gelmiş, avlulu geleneksel Konya evlerini mekânsal kullanım açısından en iyi temsil eden Karatay ilçesinde bulunan Nakipoğulları Konağı, Bayraktar Evi, Tömbekilerin Evi, Selçuklu ilçesinde bulunan Abdullah Dede Evi avluları incelenmiştir. Bu avluların mekân kullanımları kültürel boyutları ile ele alınmış, tarihsel gelişimlerine değinilmiş ve mekân kurguları irdelenmiştir. Araştırma, hızlı gelişmeler ve değişimler ile kimlikli alanlar ve kimlikli mekânların yok olma sorununun yaşandığı günümüzde, geçmiş birikimlerin geleceğe aktarımında önemli rol üstlenen avlu kullanımlarının ve avlu -kültür etkileşiminin önemine vurgu yapmayı amaçlamaktadır.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2024-04-28
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2023
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.12498/6509
ISBN
(dc.identifier.isbn)
978-625-367-034-4
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Geleneksel Konya evleri
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Avlu
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Halk Kültürü
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Avlularda Bitkisel Peyzaj Elemanları
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Avlularda Yapısal Peyzaj Elemanları
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Avlu ve Kültür Etkileşimi
Yayının ilk Sayfa Sayısı
(dc.identifier.startpage)
365
Yayının son sayfa sayısı
(dc.identifier.endpage)
401
Dergi Adı
(dc.relation.journal)
PEYZAJ VE KENTLER 2023 ÇALIŞMALARI
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms