Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 2 Adet 0.004 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Erişime Açık

Çocuğa İsim Verme ve İsim Değişikliği Durumunda Hâkimin Çocuğa İsim Verme Yetkisi

GÜLEŞ, Bedia

İsim kişinin toplum içerisindeki resmi ve sosyal kimliğidir. Kişinin ismi için kural, onun değişmezliğidir. Fakat bazı durumlara mahsus olmak üzere mahkemeden değiştirilmesi talep edilebilir. Çocuğun ismini verme yetkisi Türk Medeni Kanunu m.339’a göre ana – babasına aittir ve bir görüşe göre onun değiştirilmesini isteme yetkisi de yine onlara aittir. Bu arada ana – babanın birlikte sahip oldukları bu yetkinin velayete mi yoksa soy bağına mı dayandığı hususu da tartışmalıdır. Dayanağı her ne olursa olsun, acaba ana – babanın çocuğa isim verme konusunda anlaşmazlığa düştüğü durumlarda hâkim onl ...Daha fazlası

Erişime Açık

Çocuğa İsim Verme Hakkının Kime Ait Olduğu Sorunu

GÜLEŞ, Bedia

İsim, kişi için hayati öneme sahip bir şahıs varlığı hakkıdır. Zira isim, anlamı itibariyle, kişinin hayatının şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca isim bir bakıma toplumda ve resmi kayıtlarda kişiyi temsil eden kelimedir. Bu yüzden belirlenmesi de hukuki alanda ayrı bir boyut kazanmaktadır. Türk Medeni Kanunu m.339/5’e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”. Böylece kişiliğin önemli parçalarından olan adı belirleme yetkisi, kanun koyucu tarafından, çocuğa en yakın kimselere verilmiş bulunmaktadır. Fakat fıkra, çocuğa isim verecek kişiyi belirlerken, “velayet hakkı kendisinde ola ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms