Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 3 Adet 0.001 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Dr. Öğr. Üyesi Bedia GüleşKTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ/HUKUK FAKÜLTESİ/ÖZEL HUKUK BÖLÜMÜ/MEDENİ HUKUK ANABİLİM DALI/
Erişime Açık

Taşınmaz Manzarası Üzerindeki Hukukî Yararın Korunması

GÜLEŞ, Bedia

Öz Bir taşınmaz mâliki taşınmazı üzerinde önemli yetkilere sahiptir. Bunlardan birini de taşınmaz manzarasının kapatılmaması oluşturur. Manzaranın kapatılmaması konusundaki hukukî yarar, ekonomik ya da maddî olmayan bir nitelikte olabilir. Söz konusu yarar, mülkiyet hakkının ya da zilyetliğin tanıdığı yetkiler kapsamında değerlendirilir. Yine taşınmaz manzarası komşular vasıtasıyla veya bunlar dışındaki kimseler tarafından ihlâl edilebilir. Bu ihtimâllere bağlı olarak manzaranın kapanması durumunun komşuluk hukuku, el atmanın önlenmesi, irtifak hakkı, zilyetlik davaları veya haksız fiil gibi p ...Daha fazlası

Erişime Açık

Yargıtay Kararları Işığında Garanti Sözleşmesi

GÜLEŞ, Bedia

Hukukî ve ekonomik ilişkilerde teminat vasıtaları önemli bir yere sahiptir. Zira tahsil edilemeyen bir alacağın önemi yoktur. Teminat yönteminin maddî açıdan kapsamlı ve kolay olması, alacağın elde edilmesini de kolaylaştırır. Türk Hukukunda ipotek, ticarî işletme rehni ya da kefalet gibi pek çok teminat yöntemi bulunmaktadır. Tarafların ihtiyaçları doğrultusunda ürettiği ve oldukça yaygın olarak kullanılan teminat türlerinden birini de garanti sözleşmesi oluşturmaktadır. İsimsiz bir sözleşme olması dolayısıyla garanti sözleşmesi benzer pek çok kurumla ortak yön taşımaktadır. Çalışmada da gara ...Daha fazlası

Erişime Açık

Roma Hukukuyla Karşılaştırmalı Olarak Türk Hukukunda Beğenme Koşulu İle Satış Sözleşmesi

GÜLEŞ, Bedia

ÖZET Beğenme koşuluyla satış, satış sözleşmesinin özel bir türü oluşturmaktadır. Bu sözleşme 818 sayılı Borçlar Kanununda isim olarak yer almamaktaydı. Ancak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda ayrıntılı olarak hükme bağlanmıştır. Beğenme koşulu ise satış, sözleşme henüz tüm yönleriyle oluşmadan önce alıcının bu malı alıp almama konusundaki kararının kesinleşmesine yardımcı olur. Uygulamada oldukça fazla rastlanan beğenme koşulu ile satış sözleşmesi, Roma Hukukunda da özellikle pactum displecentiae ismi ile yer almaktaydı. Çalışmada da sözleşme bu kurumla bağlantılı olarak incelenmiştir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms