Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 9 Adet 0.002 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Filtreler
Bulunan: 9 Adet 0.002 sn
BM Sürdürülebilir Kalkınma [1]
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Yayın Türü [1]
Atıf Dizini [1]
Yayın Tarihi [6]
Dergi Sayısı [1]
Yayın Dili [1]
Erişime Açık

Estetik Performans Sporlarının Vücut Ağırlığına Etkisi

KESER, Muteber Gizem | YÜKSEL, Aysun

Spor çok eski yıllardan itibaren hayatın içindedir. Mısır’da güreş sporunu tasvir eden örnekler bulunmuştur. Birçok spor dalı ve bu spor dallarında özelleşmiş sporcular vardır. Sporcuların, müsabaka sırasında spor performansı pek çok endojen ve eksojen faktörlerden etkilenmektedir. Sporcuların performanslarını en çok beslenme ve hidrasyon durumu, iklim ve stresin etkilediği bildirilmiştir. Sporcuların beslenme durumlarının değerlendirilmesi sağlık için gereklidir ve performansı geliştirebilir. Spor branşına, süresine, sıklığına ve yoğunluğuna göre bireylerin enerji, makro ve mikro besin ögeler ...Daha fazlası

Erişime Açık

Preterm Bebeklerde İpuçlarını Takip Ederek Besleme

KURT SEZER, Hilal | KÜÇÜKOĞLU, Sibel

Günümüzde yenidoğan yoğun bakım kliniklerinde tedavi altındaki preterm bebeklerin beslenmesinde birçok kanıt temelli yaklaşım kullanılmaktadır. İpucu Temelli Beslenme; bebeğin oral beslenmeye ne zaman hazır olduğunu gösteren ve beslenmeye nasıl devam edilmesi gerektiğine karar vermemize yardımcı olan, bebekte beslenme sırasında stres belirtileri meydana geldiğinde beslenmeye ara vermemiz gerektiğini anlamamızı sağlayan bir beslenme şeklidir. İpucu temelli beslenmede bebeğin bakımından sorumlu ebeveynler ya da bakım verenler bebeğin beslenme sırasında yediği besin miktarı yerine oral beslenme b ...Daha fazlası

Erişime Açık

Pandeminin Üniversite Öğrencilerinin Uyku ve Yeme Alışkanlıkları ile Psikolojik İyi Oluşlarına Etkisi

TÜRK DÜDÜKCÜ, Figen | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan

Giriş: Bu çalışma, halen devam etmekte olan pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin beslenme ve uyku düzeninin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma Türkiye'nin Orta Anadolu şehirlerinden biri olan Konya'da yürütülmüştür. Çalışmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya’da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören sekiz bin lisans ve önlisans öğrencisidir. Bu öğrencilerden gönüllü olarak 604 öğrenci çalışmaya katılımayı kabul etmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, bes ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gebe Kadınların Bitkisel Ürün Tüketim ve Sıklığının Değerlendirilmesi

KESER, Muteber Gizem | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe | ÜNÜSAN, Nurhan

AMAÇ: Gebelik döneminde bireyler, çeşitli sebeplerle bitkisel ürünlerden, bitki çaylarına yönelebilmektedir. Çalışmamızın amacı gebelerde, gebelik süresince tüketilen bitkisel ürün türü ve sıklığını saptamaktır. YÖNTEM: Örneklem Konya’da, bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine 2017 Şubat ayında başvuran 120 gebeden oluşmuştur. Çalışmada gönüllülük esas alınarak katılımcılara anket uygulanmıştır. Form, gebelerin demografik verileriyle bitkisel ürün tüketim düzeylerini ölçen 9 sorudan oluşmuştur. Veriler SPSS 15.0 programıyla analiz edilerek, değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gebe Kadınların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması

KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe

AMAÇ: Gebelik, doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Amacımız; bir kamu hastanesine başvuran gebelerin beslenme alışkanlıkları ve bu özel dönemdeki beslenme bilgi düzeylerini değerlendirmektir. YÖNTEM: Konya ilinde bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran 120 gebe, örneklemimizi oluşturmuştur. Veriler 2017 yılı Şubat ayı içerisinde toplanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış olup anket formu uygulanmıştır. Anket formu, gebelerin demografik verileri ve beslenme bilgi düzeylerini saptamak amacıyla hazırlanan 34 adet önermeden oluşmuştur. Elde edilen veriler SPS ...Daha fazlası

Erişime Açık

Tutuklu ve Hükümlülerin Beslenme Hakkı

GÜLER, Dilek

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre açlık, besinden yoksun kalmış insanı ya da hayvanı yiyecek aramaya yönelten ve besin alındıktan sonra kaybolan duyumların tümüdür. Fizyolojik olarak zorlu bir yemek yeme ihtiyacıdır. Açlıkta yetersiz bir beslenme söz konusudur. Ancak bu yetersizlik, kişinin normal koşullardaki günLük faaliyetlerini yerine getirmesine, büyüme çağındakiler için normal büyümesine ve yara iyileşmesine engel olacak veya bu hususları geciktirecek boyuttadır. “Beslenme” ise vücut için gerekli olan besin maddelerinin alımı yani organizmaya sokulması ve o ...Daha fazlası

Erişime Açık

Sıçanlarda Deneysel Olarak Oluşturulan Ülseratif Kolit Modelinde Farklı Tip Diyetlerle Beslenme ve Egzersizin Etkileri

ATEŞOĞLU, Rüstem | BAYIROĞLU, Fahri | KAYA, Mehmet Salih | ÇAYLI, Sevil | AKCAN, Gülben

AMAÇ: Ülseratif kolit (ÜK), kolon mukozasında gelişen kronik inflamatuvar gastrointestinal sistem hastalığıdır. Bağırsak dokusundaki inflamatuar cevabın bozulması, ÜK hastalığına yol açar. Egzersizin sebep olduğu anti-inflamatuar etki yoluyla kronik hastalıkların önlenebildiği veya etkisinin azaltılabildiği bilinmektedir. Buna karşın, egzersizin ÜK hastalığında muhtemel koruyucu etkisi ile farklı diyet alışkanlıklarının ÜK oluşumuna etkileri konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada yüksek yağlı, proteinli ve karbonhidratlı diyetlerle birlikte yüzme egzersizinin ÜK gelişimi üzerine ...Daha fazlası

Erişime Açık

Effects of Vegetarian Nutrition Model on Sarcopenia

KESER, Muteber Gizem | ARI, Merve | ALAÇIK DEVECİOĞLU, İrem

Vejetaryen beslenme sağlık sorunları, et0k, hayvan refahı, ps0koloj0k ya da k0ş0sel pek çok nedenle b0reyler0n beslenme örüntüler0nden hayvansal kaynaklı bes0nler0 tamamen ya da kısm0 olarak çıkardıkları b0r d0yet model0d0r. Son yıllarda daha da popüler hale gelen bu d0yet model0n0n obez0te, d0yabet, kalp-damar hastalıkları, h0pertans0yon g0b0 bazı bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada etk0l0 olduğu düşünülse de vejetaryen beslenme modeller0nden olan vegan beslenme model0n0n uzun süre uygulanması n-3, PUFA, kals0yum, 0yot, ç0nko, Fe2+, B12, D v0tam0n0 g0b0 çeş0tl0 makro ve m0kro bes0n ögel ...Daha fazlası

Erişime Açık

Yetişkin Bireylerde Obezite, Depresyon Ve Duygusal Yeme Davranışı Arasındaki İlişki

ÜNÜSAN, Nurhan | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe | ERDOĞAN, Pınar | KESER, Muteber Gizem

Amaç: Depresif semptomlar obezite ve duygusal yeme ile ilişkili olup, bireylerde vücut ağırlığı artışına sebep olabilmektedir. Çalışmamızın amacı, üniversitede öğrenim gören kadın bireylerin duygusal yeme davranışları, depresyon semptomları ve beden kütle indeksleri (BKİ) arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. YÖNTEM: Konya’da bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 353 kadın öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Veriler 2017 yılı Mart ayı içerisinde toplanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış ve anket formu uygulanmıştır. Anket formu, katılımcıların demografik verileri, beslenme alışkanlıkları ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms