Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin boş zaman değerlendirme faaliyetlerinde kafe tercihlerini “mekân tüketimi” bağlamında sosyolojik olarak ele almakta, kafe tercihinde etkili olan etmenleri araştırmayı amaçlamaktadır. Mekân kullanımı konusunda gençler tarafından oldukça fazla tercih edilen kafeler; üniversite öğrencilerinin bu yerleri hangi işlevde kullandıkları ve o yere hangi anlamı atfettiklerini anlamamızı sağlamaktadır. Araştırmada, boş zamanlarında kafelere gitmeyi tercih eden üniversite öğrencileri evren olarak belirlenmiş, Konya ili Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinde yer alan üç üniversitede öğrenim gören öğrencilerden kartopu yöntemiyle seçilen 45 kız, 30 erkek toplam 75 kişilik örneklem grubuna, araştırmacının oluşturduğu yarı-yapılandırılmış görüşme soru formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda üniversite öğrencilerinin kafelerde farklı eylem ve davranışlarda bulunduğu gözlenerek kafelerin asıl işlevi olan yeme-içme ve dinlenme algısının mekânı tüketme, kimlik yaratma ve statü aktarımı gibi eylemlerle değiştiği anlaşılmıştır. Üniversite gençliğinin gitmiş olduğu kafeye duyduğu aidiyeti ve bulunduğu kafeye göre edindiği kimlik, kafenin görsel tüketimine bağlı olarak gerçekleştiği anlaşılmıştır. Tüm bu verilerin ışığında kafelerin, birincil işlevinden çok, sosyal bir gösterge olması oluşturulan imaj ve kimliklerle ötekiler üzerinden statü aktarımı yapması onun tüketilen bir mekân haline geldiği ortaya çıkmıştır.
Eser Adı (dc.title) | Üniversite Öğrencilerinin Boş Zaman Değerlendirme Etkinliklerinde Mekân Tüketimi: Kafe Örneği |
Yayın Türü (dc.type) | Tez |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | ÖZTURHAN, Esra |
Atıf Dizini (dc.source.database) | Diğer |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Tüketim |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Kafe |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Boş Zaman |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Tüketim Kültürü |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Mekân Tüketimi |
Yayıncı (dc.publisher) | KTO Karatay Üniversitesi |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | ERDEM, Hüsamettin |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2021 |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2022-01-04T07:30:52Z |
Açık Erişim tarihi (dc.date.available) | 2022-01-04T07:30:52Z |
Tez Türü (dc.type.thesis) | Yüksek Lisans |
Özet (dc.description.abstract) | Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin boş zaman değerlendirme faaliyetlerinde kafe tercihlerini “mekân tüketimi” bağlamında sosyolojik olarak ele almakta, kafe tercihinde etkili olan etmenleri araştırmayı amaçlamaktadır. Mekân kullanımı konusunda gençler tarafından oldukça fazla tercih edilen kafeler; üniversite öğrencilerinin bu yerleri hangi işlevde kullandıkları ve o yere hangi anlamı atfettiklerini anlamamızı sağlamaktadır. Araştırmada, boş zamanlarında kafelere gitmeyi tercih eden üniversite öğrencileri evren olarak belirlenmiş, Konya ili Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinde yer alan üç üniversitede öğrenim gören öğrencilerden kartopu yöntemiyle seçilen 45 kız, 30 erkek toplam 75 kişilik örneklem grubuna, araştırmacının oluşturduğu yarı-yapılandırılmış görüşme soru formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda üniversite öğrencilerinin kafelerde farklı eylem ve davranışlarda bulunduğu gözlenerek kafelerin asıl işlevi olan yeme-içme ve dinlenme algısının mekânı tüketme, kimlik yaratma ve statü aktarımı gibi eylemlerle değiştiği anlaşılmıştır. Üniversite gençliğinin gitmiş olduğu kafeye duyduğu aidiyeti ve bulunduğu kafeye göre edindiği kimlik, kafenin görsel tüketimine bağlı olarak gerçekleştiği anlaşılmıştır. Tüm bu verilerin ışığında kafelerin, birincil işlevinden çok, sosyal bir gösterge olması oluşturulan imaj ve kimliklerle ötekiler üzerinden statü aktarımı yapması onun tüketilen bir mekân haline geldiği ortaya çıkmıştır. |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | http://hdl.handle.net/20.500.12498/5191 |