Bireylerin yeme davranışları üzerine birçok faktör etkili olmaktadır. Bunlardan bazıları da bireylerin duygu durumları ve kaygı düzeyleridir. Bireylerin kaygı seviyesindeki değişim beslenme alışkanlıklarını da etkilemektedir. Bu çalışmada; 18-55 yaş aralığındaki bireylerin kaygı düzeylerinin duygusal yeme davranışları üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacına uygunluğunu belirlemek için bireylerin cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi ve medeni durumu gibi çeşitli değişkenler kullanılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan örneklem, betimlemeye dayalı tarama modeli kullanılarak Ankara ilinde yaşayan 232 kişiye uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Duygusal Yeme, Durumluk ve Sürekli Kaygı ölçeği bireylere uygulanmıştır. Duygusal Yeme ölçeğinin ve alt boyutlarının birbirleriyle pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Duygusal yeme ile Gerginlik Durumlarında yeme arasında diğer alt ölçeklere oranla daha güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür (Rho=0.953; p<0.01). Araştırmaya göre duygusal yeme ölçeği ve alt boyutları ile sürekli kaygı ölçeği arasında da pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Fakat Duygusal yeme ölçeği ile durumluk kaygı arasında bir ilişki tespit edilememiştir (p>0.05).
Eser Adı (dc.title) | Bireylerin Kaygı Düzeylerinin Duygusal Yeme Davranışları Üzerine Etkisinin İncelenmesi |
Yayın Türü (dc.type) | Tez |
Yazar/lar (dc.contributor.author) | YAVUZ, Semra Gül |
Atıf Dizini (dc.source.database) | Diğer |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Kaygı |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Beslenme |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Duygusal Yeme |
Yayıncı (dc.publisher) | KTO Karatay Üniversitesi |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | ÜNÜSAN, Nurhan |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2021 |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2022-01-04T09:14:51Z |
Açık Erişim tarihi (dc.date.available) | 2022-01-04T09:14:51Z |
Tez Türü (dc.type.thesis) | Yüksek Lisans |
Özet (dc.description.abstract) | Bireylerin yeme davranışları üzerine birçok faktör etkili olmaktadır. Bunlardan bazıları da bireylerin duygu durumları ve kaygı düzeyleridir. Bireylerin kaygı seviyesindeki değişim beslenme alışkanlıklarını da etkilemektedir. Bu çalışmada; 18-55 yaş aralığındaki bireylerin kaygı düzeylerinin duygusal yeme davranışları üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacına uygunluğunu belirlemek için bireylerin cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi ve medeni durumu gibi çeşitli değişkenler kullanılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan örneklem, betimlemeye dayalı tarama modeli kullanılarak Ankara ilinde yaşayan 232 kişiye uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Duygusal Yeme, Durumluk ve Sürekli Kaygı ölçeği bireylere uygulanmıştır. Duygusal Yeme ölçeğinin ve alt boyutlarının birbirleriyle pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Duygusal yeme ile Gerginlik Durumlarında yeme arasında diğer alt ölçeklere oranla daha güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür (Rho=0.953; p<0.01). Araştırmaya göre duygusal yeme ölçeği ve alt boyutları ile sürekli kaygı ölçeği arasında da pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Fakat Duygusal yeme ölçeği ile durumluk kaygı arasında bir ilişki tespit edilememiştir (p>0.05). |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | http://hdl.handle.net/20.500.12498/5242 |