Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 16 Adet 0.000 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Filtreler
Bulunan: 16 Adet 0.000 sn
Erişime Açık

Estetik Performans Sporlarının Vücut Ağırlığına Etkisi

KESER, Muteber Gizem | YÜKSEL, Aysun

Spor çok eski yıllardan itibaren hayatın içindedir. Mısır’da güreş sporunu tasvir eden örnekler bulunmuştur. Birçok spor dalı ve bu spor dallarında özelleşmiş sporcular vardır. Sporcuların, müsabaka sırasında spor performansı pek çok endojen ve eksojen faktörlerden etkilenmektedir. Sporcuların performanslarını en çok beslenme ve hidrasyon durumu, iklim ve stresin etkilediği bildirilmiştir. Sporcuların beslenme durumlarının değerlendirilmesi sağlık için gereklidir ve performansı geliştirebilir. Spor branşına, süresine, sıklığına ve yoğunluğuna göre bireylerin enerji, makro ve mikro besin ögeler ...Daha fazlası

Erişime Açık

Health Coming from Pomegranate

ALAÇIK DEVELİOĞLU, İrem | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan

Pomegranate, Punica granatum L., a member of the Punicacae family, is an edible fruit known to be used for medicinal purposes from ancient times to the present day, just like many other plants. The roots, flowers, fruit, bark, aril (seed), and other parts of the pomegranate are actively used in the health sector. The aim of this current study is to evaluate the health effects of pomegranate, which can be consumed as a functional food from past to present, under different subtitles. Pomegranate and its by-products have features such as anti-bacterial, anti-oxidant, anti-cancer, anti-obesity, an ...Daha fazlası

Erişime Açık

Üniversite Öğrencilerinin Besin Etiketi Okuma Ve Helal Gıda İle İlgili Bilgi Düzeylerinin Saptanması

KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan | ERDOĞAN, Pınar

Günümüzde gıda sanayisinin gelişmesiyle, bireyler içeriklerini tam olarak bilmedikleri besinleri tüketmektedirler. Çalışmanın amacı; Konya ilinde bulunan bir üniversitedeki öğrencilerin besin etiketi okuma ve helal gıda ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. Örneklem, Konya’da bir üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden oluşmuş ve öğrencilerin bilgi düzeyini saptamaya yönelik anket uygulanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış, veriler SPSS 23.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Değerlendirmesinde Ki-Kare önemlilik testi (X2) kullanılmıştır. Araştırmadaki öğ ...Daha fazlası

Erişime Açık

Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Matematik Eğitimi İçerikli Beslenme Eğitimi Verilmesinin Yeterli ve Dengeli Beslenme Bilgisine Etkisi

ŞENTURAN, Burcu | ÜNÜSAN, Nurhan | KESER, Muteber Gizem

Okul öncesi dönem bireyin fiziksel ve mental olarak geliştiği, ve etkilerinin ilerleyen her yaşta hissedilebileceği bir dönemdir. Bu yaşlarda kazandırılacak olan yeterli ve dengeli beslenme bilgisi çocuğun tüm yaşamında büyük önem arz etmekte ve ilerleyen yaşantısındaki beslenme tercihlerini şekillendirmektedir. Bu çalışmanın amacı; okul öncesi eğitimi almakta olan altı yaş grubu çocuklara verilen matematik destekli beslenme eğitiminin dengeli ve yeterli beslenme bilgisine olan etkisini saptamaktır. Bu kapsamda okuma - yazma , oyun , hareket ve Türkçe dil etkinliklerinden faydalanılarak ve çoc ...Daha fazlası

Erişime Açık

Hyperferritinemia and inflammation in metabolic syndrome patients with or without diabetes.

BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe

Introduction: The metabolic syndrome (MetS) is a global public-health problem worldwide with the increasing prevalence. MetS is characterized by a cluster of risk factors, including insulin resistance (IR), dyslipidemia, central adiposity and elevated blood pressure that increase risk for cardiovascular disease, type 2 diabetes (T2DM) and all cause mortality (1,2,3). Inflammation is involved in insulin resistance, adiposity and other aspects of metabolic syndrome. Ferritin, acute phase reactant, has also been related to insulin resistance, MetS and diabetes. However, the association between in ...Daha fazlası

Erişime Açık

University Health Sciences Students’ Perceptions about Environmental Education and Food Carbon Footprint in Turkey

ÜNÜSAN, Nurhan

As environmental issues are growing in the world, there is an urgency for environmental education. Health care itself has been shown to contribute to climate change. In particular, hospitals are highly energy intensive, consume large amounts of resources, and produce a large amount of waste. Personal health benefits arise from more frequent exercise, reduced obesity, the consumption of more plant-based foods. Such personal benefits cause reduced car use, fewer methane-producing ruminants, and fewer hospital admissions from chronic ill health. The purpose of this study is to explore the health ...Daha fazlası

Erişime Açık

Pandeminin Üniversite Öğrencilerinin Uyku ve Yeme Alışkanlıkları ile Psikolojik İyi Oluşlarına Etkisi

TÜRK DÜDÜKCÜ, Figen | KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan

Giriş: Bu çalışma, halen devam etmekte olan pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin beslenme ve uyku düzeninin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma Türkiye'nin Orta Anadolu şehirlerinden biri olan Konya'da yürütülmüştür. Çalışmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya’da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören sekiz bin lisans ve önlisans öğrencisidir. Bu öğrencilerden gönüllü olarak 604 öğrenci çalışmaya katılımayı kabul etmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, bes ...Daha fazlası

Erişime Açık

Üniversite Öğrencilerinin Beden Algılarının İncelenmesi

BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe | ERDOĞAN, Pınar | KESER, Muteber Gizem

AMAÇ: Beden algısı, kişinin kendisini değerlendirmesi ve kendisi ile ilgili görüşüdür. Çalışmanın amacı; Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu üniversite öğrencilerinin beden kitle indeksi (BKI) ile beden algıları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. YÖNTEM: 1. Sınıf beslenme ve diyetetik (n:53), çocuk gelişimi (n:46) ve diyaliz bölümü (n:50) öğrencilerinden toplam 149 birey, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Anket formu, öğrencilerin demografik verileri ve beden algısı ölçeğinden oluşmuştur. Ölçek, 40 sorudan oluşmaktadır. Kesme puanı 135’in altında puan ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gebe Kadınların Bitkisel Ürün Tüketim ve Sıklığının Değerlendirilmesi

KESER, Muteber Gizem | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe | ÜNÜSAN, Nurhan

AMAÇ: Gebelik döneminde bireyler, çeşitli sebeplerle bitkisel ürünlerden, bitki çaylarına yönelebilmektedir. Çalışmamızın amacı gebelerde, gebelik süresince tüketilen bitkisel ürün türü ve sıklığını saptamaktır. YÖNTEM: Örneklem Konya’da, bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine 2017 Şubat ayında başvuran 120 gebeden oluşmuştur. Çalışmada gönüllülük esas alınarak katılımcılara anket uygulanmıştır. Form, gebelerin demografik verileriyle bitkisel ürün tüketim düzeylerini ölçen 9 sorudan oluşmuştur. Veriler SPSS 15.0 programıyla analiz edilerek, değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gebe Kadınların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması

KESER, Muteber Gizem | ÜNÜSAN, Nurhan | BERBEROĞLU, Hatice Tuğçe

AMAÇ: Gebelik, doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Amacımız; bir kamu hastanesine başvuran gebelerin beslenme alışkanlıkları ve bu özel dönemdeki beslenme bilgi düzeylerini değerlendirmektir. YÖNTEM: Konya ilinde bir kamu hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran 120 gebe, örneklemimizi oluşturmuştur. Veriler 2017 yılı Şubat ayı içerisinde toplanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış olup anket formu uygulanmıştır. Anket formu, gebelerin demografik verileri ve beslenme bilgi düzeylerini saptamak amacıyla hazırlanan 34 adet önermeden oluşmuştur. Elde edilen veriler SPS ...Daha fazlası

Erişime Açık

Plant-Based Diets And Sleep

KESER, Muteber Gizem | ALAÇIK DEVELİOĞLU, İrem | ÜNÜSAN, Nurhan

A plant-based diet is a dietary model in which individuals completely or partially eliminate animal-derived foods because of some ethical issues, health problems, psychological or personal reasons. Although this diet model is thought to be effective in protecting against some non-communicable diseases such as diabetes, obesity, , cardiovascular diseases and hypertension, long-term implementation of the one of the plant-based diets for example, vegan diet model, can lead to deficiencies in various macro and micronutrients such as zinc, Fe+2, B12 and vitamin D. Sleep is a majör regulators of cir ...Daha fazlası

Erişime Açık

Effects of Vegetarian Nutrition Model on Sarcopenia

KESER, Muteber Gizem | ARI, Merve | ALAÇIK DEVECİOĞLU, İrem

Vejetaryen beslenme sağlık sorunları, et0k, hayvan refahı, ps0koloj0k ya da k0ş0sel pek çok nedenle b0reyler0n beslenme örüntüler0nden hayvansal kaynaklı bes0nler0 tamamen ya da kısm0 olarak çıkardıkları b0r d0yet model0d0r. Son yıllarda daha da popüler hale gelen bu d0yet model0n0n obez0te, d0yabet, kalp-damar hastalıkları, h0pertans0yon g0b0 bazı bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada etk0l0 olduğu düşünülse de vejetaryen beslenme modeller0nden olan vegan beslenme model0n0n uzun süre uygulanması n-3, PUFA, kals0yum, 0yot, ç0nko, Fe2+, B12, D v0tam0n0 g0b0 çeş0tl0 makro ve m0kro bes0n ögel ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms